Pasak vietos žmonių, visame mieste nuolat griaudi sprogimai ir į dangų kyla dūmai. Civiliai gyventojai būna savo namuose, o pranešimų apie žuvusius ar nukentėjusius žmones kol kas nėra.

Per amerikiečių bombardavimą buvo sunaikinta Faludžos centre esanti klinika, į kurią sužeistieji buvo vežami po to, kai JAV ir Irako pajėgos pirmadienį vakare užėmė pagrindinę miesto ligoninę. Miestiečiai sakė, kad šioje klinikoje žuvo kažkiek medikų ir pacientų.

Anksčiau antradienį Irako vyriausybinės pajėgos įžengė į Faludžos geležinkelio stotį, kurią per įnirtingus nakties mūšius su sukilėliais užėmė JAV jūrų pėstininkai, pranešė "Reuters" korespondentas.

Irakiečių kariai, ginkluoti automatais, minosvaidžiais ir granatsvaidžiais, į stotį, netoliese vykstant susišaudymams, atvažiavo sunkvežimiais ir visureigiais.

Geležinkelio stotis yra svarbus objektas miesto šiaurės vakaruose, vienas pirmųjų, į kuriuos buvo taikomasi per sausumos pajėgų puolimą.

Tūkstančiai JAV ir Irako karių, kuriuos rėmė intensyvūs antskrydžiai ir šarvuotosios mašinos, įsiveržė į šį sunitų miestą pradėję antrą didelio masto puolimą per septynis mėnesius.

Pirmadienį JAV karinės pajėgos pradėjo Faludžos ataką

Puolime dalyvauja apie 15 tūkst. JAV bei Irako karinių pajėgų kareivių, kurie kovoja prieš nenustatytą skaičių sukilėlių, įsikūrusių Faludžos mieste. Manoma, kad sukilėlių gali būti nuo 1 iki 6 tūkst. CNN duomenimis, JAV jūrų pėstininkai sėkmingai įveikė pirmąjį sukilėlių įtvirtinimų žiedą.

Televizijos CNN korespondentas iš įvykio vietos pranešė, kad kariams pavyko neutralizuoti daug savadarbių bombų, kuriomis buvo užminuoti į miestą vedę keliai.

Gavusios Irako premjero Iyado Allawi nurodymą pradėti puolimą, JAV pajėgos pirmadienį intensyviai bombardavo sukilėlių kontroliuojamą Faludžą. Virš lėktuvų bombarduojamo ir artilerija bei tankų apšaudomo miesto žėri raudona pašvaistė. JAV jūrų pėstininkai visu frontu pradėjo pulti miestą. Keletas JAV jūrų pėstininkų tankų pirmadienio vakarą įsiveržė į Faludžą.

JAV pajėgas, kurios į musulmonų sunitų kontroliuojamą miestą, esantį už 50 kilometrų į vakarus nuo Bagdado, įsiveržė per beveik keturis kvartalus, palaiko stipri artilerijos ir aviacijos ugnis.

Iš jūrų pėstininkų radijo pranešimų aiškėja, jog tankai jau mieste, o sukilėliai priešinasi nestipriai.

Kiek anksčiau susišaudymas buvo girdimas miesto pakraščiuose, kur vyko JAV ir irakiečių pajėgų susirėmimai su sukilėliais. Tuo tarpu karo lėktuvai bombardavo miesto centrą. Per kelias valandas trukusius susirėmimus buvo nukauti mažiausiai 38 sukilėliai.

JAV tankai ir pėstininkai, besirengdami Irako Faludžios miesto puolimui, pirmadienį apšaudė mieste esančią geležinkelio stotį. Liudininkų teigimu, stotį tankai ir pėstininkai apšaudė iš kulkosvaidžių. Faludžios, esančios į vakarus nuo Bagdado, stoties pastatas užsidegė.

Nurodymą pradėti Faludžos puolimą davęs I.Allawi sakė, jog liepė JAV vadovaujamiems kariškiams perimti musulmonų sunitų citadelę iš sukilėlių rankų.

Virš vakarinių Faludžos priemiesčių, kur JAV ir irakiečių pajėgoms dar prieš aušrą pavyko perimti pagrindinę miesto ligoninę ir du tiltus, matėsi kylantys juodų dūmų kamuoliai. Tai buvo pirma sėkminga tarptautinių ir irakiečių pajėgų paruošiamoji operacija mieste, kuri dar tą pačią dieną peraugo į dar intensyvesnę sukilėlių pozicijų ataką.

I.Allawi mieste nuo 18 val. neribotam laikui paskelbė komendanto valandą. Jis pridūrė, kad apie komendanto valandos atšaukimą bus pranešta atskiruose rajonuose atskirai, kai tik jų kontrolę perims vyriausybės pajėgos. Civiliniams skrydžiams 48 valandoms uždaromas šalies tarptautinis Bagdado oro uostas.

JAV kariai pirmadienį, prieš numatomą didelio masto puolimą, uždraudė vyrams nuo 15 iki 50 metų atvykti į Faludžą ar išvykti iš jos ir perspėjo, kad priešingu atveju jie gali tapti taikiniais. Moterims ir vaikams bus leista išvykti iš miesto, tačiau jie negalės grįžti, kol nebus "atkurta tvarka", nurodė JAV kariškiai.

Kaip nurodo JAV kariškiai, Faludžoje šiuo metu yra tik 10-20 proc. visų jos gyventojų, kurių iš viso buvo 300 tūkstančių, - kiti gyventojai baimindamiesi puolimo jau pasitraukė.

Sukilėliai skelbia "džihadą"

Tuo tarpu "al Qaeda" sąjungininkas Abu Musabas al-Zarqawis savo vardu išplatintame pranešime paragino musulmonus imti į rankas ginklus ir stoti į kovą su savo priešais amerikiečiais.

"O, žmonės, prasidėjo karas ir jus kviečiami į džihadą", - teigė A.M.Zarqawis pranešime, kuris buvo paskelbtas dažnai islamistų naudojamame tinklalapyje.

"Nepaisant kančių, kurias mes patiriame, priešai sulauks tik tų dalykų, kurie jiems padarys žalos", - sakė jis.

“Pasipriešinkime jiems (priešams – DELFI) visa savo galia ir kovai su jais paaukokime viską, kas brangiausia. Būkite kantrūs, pergalė, kurią pasieksime su Dievo pagalba, tėra kelių dienų klausimas", - sakoma pranešime.

"Kodėl jums nepasinaudojus galimybe išsivaduoti nuo mirties skausmo? Turėtumėte žinoti, jog kankiniai danguje laikomi gyvais", - kreipimesi teigia A.M.Zarqawis.

Ilgai lauktame pirmajame invazijos į miestą etape dalyvauja iki 15 tūkst. amerikiečių ir irakiečių kareivių, teigia laikraštis.

Prasidedant Faludžos puolimui nesiliauja irakiečių pasipriešinimas ir kituose šalies miestuose - Ramadyje ir Mosule per automobiliuose paslėptų bombų sprogimus žuvo mažiausiai keturi irakiečiai, o dar dešimtys žmonių, tarp jų vienas JAV karys, buvo sužeisti, pranešė medikai.

Daliniai sekmadienio vakarą iš pietų ir vakarų priartėjo prie miesto. Anot "New York Times", ligoninę specialiosios JAV pajėgos ir Irako kariai užėmė po maždaug dvi valandas trukusios atakos, kurioje dalyvavo tankai, artilerija ir "AC-130" tipo lėktuvai.

JT generalinis sekretorius Kofi Annanas įspėjo dėl didelio Faludžios puolimo. Laiškuose vyriausybėms Vašingtone ir Londone, tai pat Bagdade jis pareiškė, kad miesto šturmas gali dar labiau pakurstyti irakiečių nesantaiką ir sutrukdyti sausį planuojamiems rinkimams.

Sekmadienį Irako pereinamojo laikotarpio vyriausybė po kruvino savaitgalio, per kurį žuvo daugiau kaip 60 žmonių, paskelbė nepaprastąją padėtį.

Britanija: Faludžoje buvo išnaudotos visos politinės galimybės

Didžioji Britanija pirmadienį pareiškė, kad prieš duodami nurodymą atakuoti į vakarus nuo Bagdado esančią sukilėlių kontroliuojamą Faludžą Irako lyderiai ten išbandė visas politines priemones.

"Ar mus visiškai tenkina tai, kaip Irako ministras pirmininkas Iyadas Allawi bandė ieškoti išeities politiniu keliu, kuris davė rezultatų Samaroje ir kitose Irako vietose? Atsakysime: "taip"."- sakė ministro pirmininko Tony Blairo atstovas spaudai.

Netrukus po šio Dauning Stryte nuskambėjusio pareiškimo I.Allawi oficialiai davė nurodymą JAV vadovaujamoms ir irakiečių pajėgoms užimti Faludžą, kuri laikoma sunitų sukilimo židiniu.

"Ši karinė operacija nėra vykdoma vien todėl, kad būtų įvykdyta karinė operacija", - sakė T.Blairo atstovas spaudai.

"Ji vykdoma tam, kad žmonės nebijotų išreikšti savo valią, o tai būtų neįmanoma, jeigu mieste būtų daug ginkluotų sukilėlių, kurie iš miesto rengtų tiesioginius ir netiesioginius išpuolius ne tik prieš tarptautines pajėgas, bet ir prieš irakiečių armiją ir irakiečių policiją, ir Irako vyriausybės pareigūnus", - sakė jis.

Miesto puolimas - galimybė JAV kariams atgauti garbę

Konservatyvusis amerikiečių laikraštis "Wall Street Journal" (WSJ) pažymi, kad paskutinį kartą į Faludžą įsiveržta balandžio mėnesį - po to, kai buvo išniekinti ir po tiltu pakabinti amerikiečių rangovų kūnai. WSJ reporteris cituoja amerikiečių kariuomenės junginio pareigūną, kad daugeliui JAV jūrų pėstininkų Faludžos operacija yra "galimybė atgauti prarastą garbę" Irake.

Proeuropietiškas JAV dienraštis "Financial Times" (FT) pažymi, kad puolimas pradėtas, praėjus vos penkioms dienoms, kai perrinktas JAV prezidentas George'as W. Bushas, o šis rinkimų kampanijos metu nuolat žadėjo, jog Irake demokratija bus atkurta greitu metu.

Anot kairiųjų liberaliojo britų laikraščio "Guardian", nors didžioji Faludžos gyventojų dalis ir yra pasitraukusi, dešimtys tūkstančių žmonių mieste dar likę. Laikraščio reporteriai teigia, kad Faludžoje gauta pranešimų, jog maištininkai įsitvirtino apkasuose, paslėpė daugybę bombų, rengia mirtininkų atakas.