Iš Niujorko, Londono ir Ciuricho veikęs Timothy Sammonsas apgaule išviliojo iš mažiausiai keturių privačių kolekcininkų 10–30 mln. dolerių (9–27 mln. eurų), pardavinėdamas vertingus meno kūrinius ir paskui pasisavindamas pinigus.

Per anksčiau šį mėnesį vykusį Niujorko teismo posėdį 63 metų vyras prisipažino kaltu dėl 15 vagystės ir sukčiavimo atvejų.

Antradienį teisėja Ann Scherzer skyrė T. Sammonsui 4–12 metų laisvės atėmimo bausmę.

Kaltinamasis daugelį metų vykdė apgaulingą pinigų išviliojimo schemą, įgydamas potencialių pirkėjų ir pardavėjų pasitikėjimą tik tam, kad vėliau išviliotų iš jų milijonus ir išleistų neteisėtai gautas lėšas savo prašmatniam gyvenimo būdui“, – pažymėjo prokuroras Cyrusas R. Vance'as.

2010–2015 metais T. Sammonsas tarpininkavo parduodant kelis didelę paklausą turinčius meno kūrinius, tokius kaip P. Picasso paveikslas „Buste de Femme“ ("Moters biustas"), Marco Chagallo (Marko Šagalo) kūrinys „Reverie“ bei Rene Magritte'o ir kitų dailininkų darbai.

Nuteistasis neatiduodavo pajamų pardavėjams arba nuslėpdamas, kad darbas jau buvo parduotas, arba klaidindamas juos dėl pardavimo laiko.

T. Sammonsas, anksčiau dirbęs Niujorke įsikūrusiems aukciono namams „Sotheby's“, pinigus išleisdavo pirmos klasės skrydžiams ir privačių klubų narystėms. Jis taip pat naudojo gautas lėšas skoloms kitiems nukentėjusiesiems grąžinti.

Nuteistasis įkeisdavo kai kuriuos paveikslus, kad gautų paskolų iš vienos finansų bendrovės. Kai jam nepavykdavo grąžinti skolų, meno kūriniai buvo parduodami sumažinta kaina.

„Tarpininkaudamas pardavinėjant brangius, unikalius paveikslus Timothy Sammonsas lyg meną įvaldė melą, sukčiavimą ir vagystę“, – pareiškė Manhatano apygardos prokuroras C. R. Vance'as.