"Jungtinės Valstijos buvo atviros ir skaidrios Rusijai dėl mūsų priešraketinės gynybos planų Europoje, atspindinčių didėjančią grėsmę, kurią mūsų sąjungininkams kelia Iranas - ją mes esame pasiryžę atremti", - tvirtino JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Tommy Vietoras.

"Daugeliu kanalų aiškinome Rusijos pareigūnams, kad priešraketinės gynybos sistemos, kurias planuojama dislokuoti Europoje, nekelia ir negali kelti jokios grėsmės Rusijos strateginiam arsenalui", - nurodė jis.

Šie komentarai nuskambėjo po to, kai Rusija perspėjo galinti prie Europos Sąjungos (ES) sienų dislokuoti savo raketas, kurios būtų pajėgios smogti planuojamiems priešraketinės gynybos objektams.

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas sakė, kad Maskva pasiruošusi dislokuoti trumpojo nuotolio balistines raketas "Iskander" Kaliningrado srityje, kuri ribojasi su ES šalimis Lenkija ir Lietuva.

Rumunija ir Lenkija sutiko, kad jų teritorijose būtų dislokuojama dalis modernizuoto JAV priešraketinės gynybos skydo, kuris, pasak Vašingtono, nukreiptas vien prieš "neprognozuojamas" valstybes, tokias kaip Iranas.

Tačiau Maskva įsitikinusi, kad ši sistema yra nukreipta prieš jos pajėgas.

NATO narė Turkija taip pat nusprendė leisti pastatyti išankstinio perspėjimo radarą vienoje karinėje bazėje netoli Malatjos šalies pietryčiuose.

Pasak T.Vietoro, naujosios Strateginės ginkluotės mažinimo sutarties (START), kurią pernai pasirašė JAV prezidentas Barackas Obama ir D.Medvedevas, įgyvendinimas "vyksta gerai ir mes neįžvelgiame jokio pagrindo grasinimams nuo jos atsitraukti".

"Tebemanome, kad bendradarbiavimas su Rusija priešraketinės gynybos srityje gali padidinti Jungtinių Valstijų, mūsų sąjungininkų Europoje, taip pat Rusijos saugumą. Mes toliau dirbsime su Rusija, kad nustatytume galimo bendradarbiavimo parametrus, - pridūrė jis. - Tačiau vystant bendradarbiavimą mes jokiu būdu neapribosime ir nekeisime mūsų planų dėl dislokavimo Europoje."

Vienas Pentagono atstovas trečiadienį taip pat pažymėjo, kad planuojama sistema nėra nukreipta prieš Rusiją, tačiau turi atremti bet kokias galimas Irano balistinių raketų atakas.

"Dera pakartoti, kad Europos priešraketinės gynybos sistema, dėl kurios mes labai intensyviai dirbome su mūsų sąjungininkais ir Rusija pastaruosius kelerius metus, nėra nukreipta prieš Rusiją", - sakė JAV Gynybos departamento atstovas karinių jūrų pajėgų kapitonas Johnas Kirby.

"Ji turi padėti atgrasyti ir atremti balistinių raketų (atakų) grėsmę Europai ir mūsų sąjungininkams, (sklindančią) iš Irano", - pridūrė jis.