Ambasadorius Reubenas Brigety per brifingą žurnalistams sakė, kad JAV yra „įsitikinusios“, jog ginklai ir šaudmenys buvo pakrauti į Rusijos krovininį laivą, kuris gruodžio mėnesį prisišvartavo Keiptauno karinių jūrų pajėgų bazėje.

„Rusų ginklavimas yra labai rimtas dalykas, ir mes nemanome, kad šis klausimas išspręstas, todėl norėtume, kad PAR pradėtų vykdyti savo neprisijungimo politiką“, – pasak žiniasklaidos, sakė R. Brigety.

JAV ambasada iš karto neatsakė į prašymą pakomentuoti šias pastabas, kurias agentūrai AFP patvirtino vienas iš brifinge dalyvavusių šaltinių.

PAR, galinga Afrikos valstybė, turinti dar ir moralinę įtaką dėl pergalės prieš apartheidą, teigia norinti išlikti neutrali ir pasisako už dialogą kaip priemonę karui Ukrainoje užbaigti. Tačiau ji atsisakė pasmerkti invaziją, kuri iš esmės izoliavo Maskvą tarptautinėje arenoje.

Be to, anksčiau šiais metais PAR surengė prieštaringai vertinamas bendras karines pratybas su Rusija ir Kinija, kurias kritikai įvardijo kaip palankumo Kremliui įrodymą.

JAV ambasadorius greičiausiai turėjo galvoje jau iš anksčiau žinomą epizodą, kai prie didžiausios PAR karinių jūrų pajėgų bazės prisišvartavo krovininis laivas „Lady R“, kuriam taikomos Vakarų sankcijos ir kuris plaukiojo su Rusijos vėliava.

„Tarp dalykų, kuriuos pastebėjome, buvo krovininio laivo prisišvartavimas Saimons Tauno karinio jūrų laivyno bazėje 2022 metų gruodžio 6-8 dienomis, kurio metu, mūsų įsitikinimu, į tą laivą buvo pakrauti ginklai ir šaudmenys, o tada jis grįžo atgal į Rusiją“, – sakė R. Brigety.

PAR prezidentas Cyrilas Ramaphosa anksčiau yra pareiškęs, kad jo šalis Rusijos kare prieš Ukrainą nesirenka pusių ir laikosi neutralios pozicijos.

Negana to, PAR atstovai Jungtinėse Tautose (JT) taip pat susilaiko nuo balsavimo už karui prieštaraujančias rezoliucijas.

Sausį PAR lankėsi Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, jis susitiko su šios šalies diplomatijos vadove Naledi Pandor.

Rugpjūtį PAR bus rengiamas BRICS viršūnių susitikimas, todėl šalies pareigūnai, kaip neseniai skelbta, įspėjo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną nedalyvauti susitikime, nes baiminamasi įsipareigojimo jį sulaikyti dėl Tarptautinio baudžiamojo teismo Hagoje kovą jam išduoto arešto orderio.

„Sunday Times“ šaltiniai skelbė, kad Pretorija derėjosi su Kremliumi, kuris įpareigotas pranešti apie Rusijos prezidento planus dalyvauti viršūnių susitikime.

Kadangi šalis yra ratifikavusi Romos statutą – pagrindinį Tarptautinio baudžiamojo teismo veiklą reglamentuojantį dokumentą, ji yra įsipareigojusi paisyti jo sprendimų, įskaitant ir arešto orderius įtariamiems karo nusikaltėliams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)