Pernai rugpjūtį tame Sent Luiso priemiestyje įvykęs mirtinas incidentas išprovokavo pasipiktinimą visoje šalyje ir paskatino atkreipti dėmesį į teisėsaugos ir juodaodžių amerikiečių santykius. Policijos taktika taip pat buvo griežtai kritikuojama.

Didžioji žiuri pernai lapkritį taip pat nutarė, kad baltajam pareigūnui Darrenui Wilsonui neturėtų būti pateikti kaltinimai dėl 18-mečio M.Browno žūties, todėl tam policininkui nebegresia jokios teisinės sankcijos.

„Kadangi Wilsono veikė ne dėl aiškių nusikalstamų ketinimų, neįmanoma be pagrįstų abejonių įrodyti prisiekusiesiems, kad jis pažeidė (M.Browno pilietines teises), kai iššovė iš savo ginklo į Browną“, – sakoma oficialioje ataskaitoje.

„Dėl aukščiau išdėstytų priežasčių ši byla nėra verta baudžiamojo persekiojimo ir turėtų būti uždaryta“, – pridūrė Teisingumo departamentas.

Paauglio nužudymas gyvenamojo rajono gatvėje miestelyje, kuriame gyvena daugiausiai juodaodžiai, bet dauguma policijos pareigūnų yra baltieji, išprovokavo kelias savaites trukusius protestus Fergusone ir kituose miestuose, per kuriuos kartais prasiverždavo smurtas.

D.Wilsonas sakė Sent Luiso didžiajai žiuri, kad rugpjūčio 9-ąją nušovė M.Browną gindamasis, kai jaunuolis esą mėgino atimti iš jo pistoletą.

Bet kiti incidento liudininkai tvirtino, kad M.Brownas laikė iškėlęs rankas, kai pareigūnas, dabar jau nebedirbantis Fergusono policijoje, šovė į paauglį ir jį nužudė.

M.Browno šeima savo pranešime pareiškė, kad trečiadienį priimtas sprendimas yra „nuviliantis“.

Artimieji taip pat sakė laukiantys „tikrų pokyčių“ po to, kai Teisingumo departamento tyrimas atskleidė, kad Fergusono policija pasižymi „rasiniu šališkumu ir (išankstiniu asmenų) charakterizavimu“.

„Jeigu tų pokyčių įvyks, mūsų sūnaus mirtis nebus bergždžia“, – sakė Brownai.

Teisingumo departamento dokumente dėl Fergusono policijos departamento metodų, kurį JAV generalinis prokuroras Ericas Holderis įvardijo kaip „griežtą ataskaitą“, sakoma, kad tyrimas atskleidė įsišaknijusią rasinę diskriminaciją ir daugybę piliečių konstitucinių teisių pažeidimų.

Policijos pareigūnai tam 21 tūkst. gyventojų turinčiame mieste reguliariai stabdydavo vairuotojus be jokių pagrįstų įtarimų, suiminėdavo žmones be numanomos priežasties, taip pat naudodavo perdėtą jėgą, sakoma ataskaitoje.

Fergusone afroamerikiečiai sudaro apie du trečdalius gyventojų, bet šios rasės žmonės sudarė 93 proc. asmenų, kurie buvo sulaikyti policijos tame mieste 2012-2014 metais.

Juodaodžiai taip pat sudarė 85 proc. asmenų, kurie buvo sustabdyti Fergusono policijos. Afroamerikiečiai taip pat sudarė 90 proc. asmenų, kuriems buvo pareikšta įspėjimų, ir buvo susiję su 88 proc. pareigūnų jėgos panaudojimo atvejų.