Ignoruodamas tradicinių sąjungininkių JAV ir savo kabineto spaudimą, J. Bolsonaro nusprendė susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Vizitas, jo teigimu, skirtas prekybinių santykių kūrimui.

Kraštutinių dešiniųjų lyderis, žinomas kaip „atogrąžų Trumpas“, atmetė nuogąstavimus, kad V. Putinas gali bandyti pasinaudoti šia kelione, siekdamas pritarimo savo veiksmams Ukrainoje iš didžiausios Lotynų Amerikos šalies, nenuolatinės JT Saugumo Tarybos narės.

Jo susitikimas su V. Putinu planuojamas trečiadienį. „Prezidentas Putinas pakvietė mane. Brazilija smarkiai priklausoma nuo trąšų iš Rusijos, Baltarusijos, – šeštadienį „Radio Tupi“ sakė J. Bolsonaro. – Mes meldžiame Dievą, kad pasaulyje viešpatautų taika“.

„Su mumis taip pat vyks grupė ministrų, kurie spręs tokias problemas kaip energetika, gynyba ir žemės ūkis“, – pridūrė J. Bolsonaro.
Rusija kvietimą išsiuntė lapkričio pabaigoje, kai įtampa dėl Ukrainos jau augo. J. Bolsonaro sutiko ir nusprendė jį derinti su vizitu pas kitą kraštutinių dešiniųjų lyderį Viktorą Orbaną Vengrijoje, į kur jis vyks ketvirtadienį.

Nuo to laiko priešprieša Ukrainoje tik paaštrėjo, o karo pavojus Europoje ima atrodyti pernelyg realus.

„JAV darė didelį spaudimą Brazilijai, kad kelionė būtų atšaukta, – sakė San Paulo universiteto tarptautinių santykių profesorius Felipe Loureiro. – Tačiau atšaukimas dabar pasiųstų signalą, kad „Brazilija yra JAV marionetė“, o Putinas „tikrai supyktų“.

Rusijos užsienio reikalų ministerija taip pat paskelbė, kad trečiadienį įvyks Rusijos ir Brazilijos užsienio reikalų ir gynybos ministrų susitikimas – tokį formatą Rusija turi tik su keliomis šalimis.

Apžvalgininkų teigimu, didžiausios Lotynų Amerikos šalies valstybės vadovas taip pat nori išnaudoti kelionę parodyti, kad dar turi partnerių užsienyje.

Tačiau jų susitikimas gali tapti diplomatiniu minų lauku J. Bolsonarui, jei tema nukryps nuo dvišalių santykių. „Pasirinktas laikas – siaubingai netinkamas“, – sakė Getulio Vargaso fondo Brazilijoje politikos analitikas Guilherme'as Casaroesas.

„Mes nežinome, kas gali nutikti. Padėtis prie (Rusijos ir Ukrainos) sienos vis labiau intensyvėja‘, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.
Politologas Mauricio Santoro sakė: „Yra rizika, kad prezidentas Bolsonaro padarys kokį nors neapgalvotą pareiškimą, kuris gali turėti skaudžių pasekmių“.

Užsienio reikalų ministerija Brazilijoje penktadienį paskelbė komunikatą, kuriame paminimas diplomatinių santykių su Ukraina 30-metis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)