Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų vadovas Javieras Solana trečiadienį telefonu kalbėjosi su JAV valstybės sekretoriumi Colinu Powellu dėl Ukrainoje po prezidento rinkimų rezultatų paskelbimo kilusios krizės, teigė Solanos atstovas.

NATO generalinis sekretorius Jaapas de Hoopas Schefferis trečiadienį pareiškė, kad turi būti patikrinta, ar daug aistrų sukėlę Ukrainos prezidento rinkimai atitinka demokratijos standartus.

"Absoliučiai būtina peržiūrėti šiuos rinkimus", - po susitikimo su Briuselyje viešinčiu Slovakijos prezidentu Ivanu Gasparovičiumi žurnalistams sakė Vakarų gynybos aljanso generalinis sekretorius.

"Viskas, ko reikalauja NATO - tai peržiūrėti šiuos rinkimų rezultatus ir jų atitiktį demokratiniams principams, tai labai svarbu NATO ir Ukrainos santykiams", - teigė J.de Hoopas Schefferis.

Kiek anksčiau ambasadoriai prie NATO aptarė Ukrainoje susiklosčiusią įtemptą padėtį, besitęsiančią nuo sekmadienio, kai pasibaigus rinkimams, kuriuos, pasak Europos šalių stebėtojų, temdė masinis rezultatų klastojimas, apie savo pergalę paskelbė tiek prorusiškų pažiūrų ministras pirmininkas Viktoras Janukovičius, tiek provakarietiškas ir liberalus opozicijos lyderis Viktoras Juščenko.

"Bet koks dabartinės krizės sprendimas turi būti visiškai be smurto", - tvirtino J.de Hoopas Schefferis.

Jis teigė, kad antradienį susitikęs su Ukrainos pasiuntiniu prie NATO išreiškė 26 valstybes vienijančio Aljanso susirūpinimą dėl pranešimų apie tai, kad į balsadėžes metami suklastoti biuleteniai, ir gausu kitų rinkimų tvarkos pažeidimų.

Europos Sąjungai (ES) pirmininkaujantys Nyderlandai ketina siųsti specialųjį pasiuntinį į Ukrainą, kuris turėtų susitikti su vietiniais politiniais lyderiais bei aptarti dėl prezidento rinkimų kilusį ginčą, trečiadienį pranešė Nyderlandų vyriausybė.

Olandų užsienio reikalų ministras Bernardas Botas į Kijevą planuoja siųsti buvusį šalies diplomatą Nieką Biegmaną, kuris turėtų susitikti Viktoru Janukovičiumi, kadenciją baigiančiu Leonidu Kučma bei parlamento pirmininku Vladimiru Litvinu, sakė Nyderlandų pareigūnas.

Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis pranešė, kad yra kviečiamas tarpininkauti spendžiant politinę krizę Ukrainoje, kuri kilo po antrojo prezidento rinkimų rato, kurio rezultatai, pasak tarptautinių stebėtojų, buvo suklastoti.

A.Kwasniewskis palaiko artimus santykius su postą paliekančiu Ukrainos prezidentu Leonidu Kučma. Be to, jis yra vienas didžiausių glaudžių Ukrainos santykių su Vakarais, neatmetant nė galimos narystės ES, propaguotojų.

"Ir Juščenko, ir Kučma mane kvietė atvykti į Kijevą, tačiau kol kas jokio sprendimo (dėl kelionės) nepriėmiau, nes turėčiau ten vykti tik tada, kai bus medžiagos rimtoms diskusijoms", - sakė A.Kwasniewskis žurnalistams.

Pasak jo, Lenkijos diplomatų darbo grupė ir jo patarėjai ruošiasi vykti į Kijevą pirminėms deryboms.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis trečiadienį paragino Ukrainą spręsti šalyje susidariusią politinę krizę teisinėmis priemonėmis, pranešė Kremlius.

Kremliaus pareiškime sakoma, kad V.Putinas ir G.Schroederis telefonu kalbėjosi apie krizę sukėlusius Ukrainos prezidento rinkimus.

"Pokalbyje buvo pabrėžta, kad po rinkimų susidariusią padėtį reikėtų spręsti vadovaujantis Ukrainoje veikiančiais rinkimų įstatymais, - sakoma pareiškime. - Kalbant apie politines problemas, tai jas reikia spręsti pasinaudojant atitinkamais politiniais ryšiais ir konsultacijų pagalba".

"Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius taip pat susirūpinęs įvykiais Ukrainoje, kur dėl kaltinimų tariamu prezidento rinkimų klastojimu kilo krizė", - žurnalistams JT būstinėje Niujorke sakė Kofi Annano atstovas spaudai.

Anot jo, JT "nemano turinti teisę komentuoti Ukrainoje vykusių rinkimų eigą". Tačiau K. Annanas įsitikinęs, jog "ieškant išeities iš susidariusios padėties būtina, jog piliečiai pasitikėtų rinkimų procesu", - nurodė atstovas spaudai.

K. Annanas paragino "visas puses kiek įmanoma vengti neapgalvotų sprendimų ir laikytis demokratinių principų, kurie gyvybiškai svarbūs siekiant išlaikyti tautos vienybę".