Prieš penktą derybų Vienoje, kuriomis siekiama išgelbėti tą susitarimą, raundą A. Blinkeno buvo paklausta apie iraniečių pranešimus, kad Vašingtonas jau sutiko panaikinti kai kurias Irano ekonomiką paralyžiavusias sankcijas.

„Žinome, kurias sankcijas reikėtų panaikinti, jei jos neatitiktų branduolinio susitarimo“, – pareiškė valstybės sekretorius per ABC laidą „This Week“.

Jis pridūrė, kad dar svarbiau yra tai, kad Iranas, jo nuomone, „žino, ką jis turi padaryti, kad iš branduolinės pusės vėl atitiktų reikalavimus, o mes dar nematėme, ar Iranas yra pasirengęs ir nori priimti sprendimą“.

„Toks yra išbandymas, ir mes dar neturime atsakymo“, – kalbėjo JAV valstybės sekretorius.

2017 metais tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas išvedė savo šalį iš branduolinio susitarimo, pareiškęs, kad Teheranas pažeidė jo „dvasią“ ir tebebuvo grėsmė regione.

Naujasis JAV vadovas Joe Bidenas nori išgelbėti šį susitarimą, ir A. Blinkenas su kitų šalių signatarių atstovais dirba šiuo klausimu.

Kad susitarimas būtų išgelbėtas, Vašingtonas turi atšaukti D. Trumpo sugrąžintas sankcijas, o Teheranas privalo įsipareigoti laikytis to pakto nuostatų.

„Elgtųsi dar labiau nebaudžiamai“

D. Trumpui pasitraukus iš susitarimo, Iranas ėmė palaipsniui atsisakyti branduolinių medžiagų gamybos apribojimų.

Ankstesnio JAV prezidento administracijos „maksimalaus spaudimo“ Teheranui kampanija „aiškiai neturėjo rezultato, kurio visi siekėme“, sakė A. Blinkenas.

Nors pasigirsta nuomonių, esą Teherano parama ekstremistinėms grupuotėms ir ginklų platinimas reiškia, kad negalima patikėti, jog Iranas laikysis branduolinio pakto, A. Blinkenas teigė, kad „Iranas, turintis branduolinį ginklą arba sugebantis jį sukurti labai greitai, tose srityse elgtųsi dar labiau nebaudžiamai“.

Vienos derybų dalyviai iš Europos išreiškė optimizmą, kai trečiadienį baigėsi vėliausias derybų raundas.

„Padarėme gerą pažangą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Europos Sąjungos pareigūnas Enrique Mora (Enrikė Mora), pirmininkavęs Rusijos, Kinijos, Vokietijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Irano deryboms.

„Susitarimas kristalizuojasi“, – po derybų sakė jis, bet pridūrė, kad spręstinų dalykų dar yra.

Netiesioginės derybos tarp Vašingtono ir Teherano Austrijos sostinėje vyksta nuo balandžio pradžios. Kitos penkios sutarties dalyvės veikia kaip tarpininkės.

Diplomatai tikisi JAV į susitarimą sugrąžinti prieš birželio 18-ąją Irane įvyksiančius prezidento rinkimus.

Tuo metu Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) sekmadienį pranešė, kad iki pirmadienio atideda jos generalinio direktoriaus Rafaelio Mariano Grossi spaudos konferenciją Vienoje.

Pasak TATENA, R. M. Grossi „tęsia konsultacijas su Teheranu dėl Irano ir JT agentūros techninio susitarimo“.

Teheranas vasario pabaigoje apribojo TATENA prieigą prie branduolinių objektų, kuriuos agentūra stebėjo, tačiau leido tęsti kai kuriuos patikrinimus, kol vyks derybos Vienoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)