Nacionalinės gvardijos biuras ketvirtadienį pranešė, kad iš kone 26 tūkst. gvardiečių, dislokuotų Vašingtone inauguracijai, toliau budi tik 10,6 tūkstančio. Pasak biuro, Gvardija padeda valstijoms koordinuoti karių sugrįžimą namo ir pasirūpinti logistika.

Tuo metu leidiniai „The Washington Post“ ir „Politico“ pranešė, kad šimtai Nacionalinės gvardijos narių buvo išprašyti iš Kapitolijaus zonų, kuriose ilsėdavosi per pertraukas, ir perkelti į netoliese esantį garažą. Karių tame garaže nuotraukos papiktino įstatymų leidėjus.

Senatorė Tammy Duckworth – Irako karo, kuriame buvo sunkiai sužeista, veteranė – tviteryje parašė: „Po kelių skambučių buvau informuota, kad Kapitolijaus policija atsiprašė gvardiečių, kuriems šįvakar bus leista grįžti į kompleksą. Tikrinsiu, kad taip tikrai ir būtų.“

Po vidurnakčio T. Duckworth parašė: „Visi kariai jau ne garaže. Dabar galiu eiti miegoti.“

„Politico“ pranešė, kad kariams buvo leista sugrįžti į Kapitolijų.

Tūkstančiai Nacionalinės gvardijos narių iš visos šalies praėjusią savaitę atvyko į Vašingtoną lėktuvais ir autobusais. Saugumas sostinėje buvo smarkiai sustiprintas reaguojant į padidėjusį pavojų ir nuogąstavimus dėl tolesnių riaušių. Andrewso oro pajėgų bazėje Merilande grūdosi kariniai lėktuvai, kuriais gvardiečiai buvo skraidinami į Vašingtono regioną po kruvinų sausio 6-osios įvykių, kai protestuotojai šturmavo JAV Kapitolijų.

Gvardijos nariai buvo dislokuoti visame mieste ir padėjo saugoti Kapitolijų, paminklus, įėjimus į metropoliteno stotis, taip pat kelias dienas iki trečiadienio inauguracijos uždaryto miesto centro perimetrą.

JAV slaptoji tarnyba paskelbė, kad specialus saugumo renginys, skirtas inauguracijai, oficialiai baigėsi ketvirtadienio vidurdienį.

Gvardija sakė, kad 15 tūkst. jos narių parvežti gali prireikti kelių dienų. Gvardijos nariai turės sugrąžinti įrangą, suplanuoti kelionę ir atlikti patikrinimus dėl COVID-19.

Kai kurios vietinės teisėsaugos agentūros prašo tolesnės Gvardijos pagalbos, tad maždaug 7 tūkst. karių turėtų likti regione iki mėnesio pabaigos.