Pasak šaltinių, iniciatyvą remia Sveikatos apsaugos departamento padaliniai, tarp jų informacinių technologijų padalinys.

Kovo mėnesį Baltieji rūmai ėmėsi koordinuoti agentūrų, dalyvaujančių kuriant skiepų pasą, darbą, sakė vienas šaltinių. Procesui vadovauja Baltųjų rūmų kovos su pandemija koordinatorius Jeffas Zientsas.

Artimiausiomis dienomis Vašingtonas turi paskelbti atnaujintą informaciją šiuo klausimu.

„Mūsų vaidmuo – padėti pasiekti, kad bet kokie sprendimai šioje srityje būtų paprasti, laisvi, atviri, prieinami žmonėms ir skaitmeniniu, ir popieriniu pavidalais, taip pat parengti pirmiausia žmonių gyvybėms apsaugoti“, – kovo 12-ąją per pasitarimą sakė J. Zientsas.

JAV administracijos atstovai pranešė, kad laukia virtinė užduočių, tarp jų duomenų konfidencialumo ir medicinos paslaugų teisingumo užtikrinimas. Administracija nori įsitikinti, kad visi amerikiečiai galės gauti paskiepijimą patvirtinantį dokumentą, tuo pačiu sukuriant sistemas, į kurias būtų sunku įsilaužti, ir pasus, kurių negalima suklastoti.

Manoma, kad skiepų pasai bus nemokami, juos bus galima gauti pateikus paraišką per išmaniųjų telefonų programėles, turėsiančias nuskenuojamą kodą, panašų į aviakompanijų įlaipinimo korteles. Pažymima, kad išmaniaisiais telefonais nesinaudojantys amerikiečiai skiepų pasus galės atsispausdinti.

Minėto laikraščio duomenimis, prezidento Joe Bideno administracija šį mėnesį sulaukė mažiausiai 17 iniciatyvų dėl skiepų pasų. Tarp pasiūlymus pateikusių organizacijų yra Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir kompanija IBM.

Tokius pasus taip pat kuria savanoriška organizacijų koalicija „Vaccination Credential Initiative“.