Irako saugumo pajėgos pralaimėjo kovą dėl Anbaro provincijos sostinės, nors JAV vadovaujamos koalicijos karo lėktuvai per praeitą mėnesį surengė daugiau negu 160 antskrydžių prie IS taikinius. Be to, praeitais metais buvo pradėta vykdyti nuodugniai parengta programa, pagal kurią apginkluojami ir apmokomi vyriausybės kariai ir sunitiškų genčių kovotojai.

Šalies vakaruos esančio Ramadžio žlugimas pakirto optimistišką padėties tame kare vaizdą, kuri siekė pateikti JAV prezidento Baracko Obamos administracija. Be to, Amerikos kariuomenės vadai tvirtino, kad IS praranda teritorijas ir iniciatyvą kovos veiksmuose.

Dar praeitą penktadienį vienas aukšto rango JAV karininkas sakė žurnalistams, kad „Islamo valstybė“ yra „perėjusi į gynybą“, nors Irako pajėgoms sunkiai sekėsi ginti Ramadį ir atremti džihadistų puolimą prieš Baidžio naftos perdirbimo įmonę į šiaurę nuo Bagdado.

B.Obamos strategiją šiame kare griežtai kritikuojantys JAV respublikonai senatoriai Johnas McCainas ir Lindsey Grahamas sakė, kad Ramadis anksčiau buvo „irakiečių, dirbančių kartu su narsiais jaunais uniformuotais amerikiečiais, kad nugalėtų „al Qaeda“, simbolis“.

„Mūsų dienomis jis atrodo tapęs liūdnu priminimu apie šios administracijos neryžtingą aviacijos kampaniją Irake ir Sirijoje bei platesnį strategijos neturėjimą, nors deklaruojamas uždavinys susilpninti ir sunaikinti ISIL“, – pabrėžė senatoriai, vartodami alternatyvų „Islamo valstybės“ akronimą.

Irako lyderiai dabar atsigręžė į šiitų sukarintas struktūras, kad jos padėtų susigrąžinti prarastas teritorijas, o Vašingtone vėl didėja susirūpinimas dėl sunitų bendruomenės menko pasitikėjimo Bagdadu ir Irano įtakos šiame konflikte.

„Faktas, kad Bagdado vyriausybė dabar svarsto pasiųsti šiitų kovotojus į Ramadį, rodo, kad Irako centrinei vyriausybei vis dar stinga tinkamo sunitų arabų palaikymo pastangose nugalėti „Islamo valstybę“, – sakė strateginių tyrimų instituto „Heritage Foundation“ darbuotojas Jimas Phillipsas.

Ramadis tapo pirmuoju dideliu miestu, patekusiu į IS rankas po to, kai JAV ir jų sąjungininkai pernai rugpjūtį pradėjo aviacijos kampaniją Irake.

JAV pareigūnai sakė, kad tie antskrydžiai turėtų padėti sustabdyti IS vykdomas puolamąsias operacijas ir suteikti laiko, per kurį būtų apmokytos Irako armijos pajėgos.

Tačiau Amerikos kariškiai vylėsi, kad Irako pajėgos, veikdamos išvien su sunitų sukarintais daliniais, sugebės išstumti ekstremistus, nepasitelkdamos į pagalbą didelio skaičiaus šiitų kovotojų, kurių dalis palaiko glaudžius ryšius su kaimyniniu Iranu.

Irako pajėgos, gynusios Ramadį, beveik pusantrų metų kovėsi su džihadistais, negaudamos pakankamų pastiprinimų ir pagalbos iš Bagdado, sakė Vašingtono instituto bendradarbis Michaelas Knightsas.

„Jeigu palieki dalinį kokioje nors teritorijoje ir nesiunti jam pastiprinimo, tuomet (kariams) nesudaromas pojūtis, kad jie svarbūs. Galiausiai jeigu jiems bus pakankamai smarkiai smogta, jie palūš“, – M.Knightsas aiškino AFP.

B.Obamos administracija pripažino, kad Ramadžio praradimas yra „žingsnis atgal“, bet neužsiminė apie kokius nors planus pakeisti savo strategiją.

Valstybės sekretorius Johnas Kerry sakė esantis „visiškai įsitikinęs“, kad IS džihadistai bus priversti pasitraukti iš Ramadžios „ateinančiomis dienomis“.