Pagal vieną iš šių įstatymų projektų, be kita ko, reikalaujama, kad interneto platformos, tokios, kaip „Alphabet“ priklausanti „Google“ ir „Facebook“, naudotojams sudarytų palankesnes sąlygas perkelti savo duomenis į kitas platformas. Šiuo projektu JAV federalinei prekybos komisijai (FTC) suteikiami nauji įgaliojimai technologijų milžinams nustatyti individualius standartus.

Pagal kitą įstatymo projektą didžiosioms interneto platformoms faktiškai draudžiama pirkti bendroves, kurios gali su jomis konkuruoti kokioje nors srityje, taip pat faktiškai draudžiami įsigijimai, kurie dar labiau padidintų pirmaujančių interneto platformų įtaką rinkoje.

Dar viename įstatymo projekte numatomas draudimas technologijų milžinams savo platformose skatinti savo produktų naudojimą darant žalą konkurentams.

Įstatymų projektams kol kas pritarė tik Teismų komitetas ir jie dar turi būti pateikti Kongresui, kuriame bus surengtas galutinis balsavimas jų klausimu.

Įstatymų projektų rinkinys buvo parengtas po ilgo tyrimo, kurį atliko Atstovų Rūmų antimonopolinių reikalų pakomitetis.

Vykdydami tyrimą, įstatymų leidėjai padarė išvadą, kad didžiosios technologijų platformos naudojasi savo padėtimi rinkoje, kad galėtų varžyti konkurenciją ir inovacijų diegimą.

Pakomitetis taip pat padarė išvadą, jog Kongresui reikėtų pareikalauti, kad didžiosios technologijų bendrovės atskirtų pagrindines platformas nuo likusio verslo.

Šios įstatymų leidėjų iniciatyvos sulaukė JAV prezidento Joe Bideno administracijos palaikymo. Tačiau Baltieji Rūmai mano, jog kai kuriuos įstatymo projektus reikia patobulinti.

„Rezultatai, kurių pasiekė dvi partijos spręsdamos didžiųjų technologijų platformų keliamas problemas, įkvepia prezidentą, – pareiškė Baltųjų Rūmų atstovas. – Tikimės, jog teisėkūros procesas bus tęsiamas ir tikimės bendro darbo su Kongresu plėtojant šias idėjas.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)