Apylinkės teisėjas Carlos Samouras, per dvi dienas išklausęs aukų artimųjų ir likusių gyvų per 2012 metais surengtas šaudynes liudininkų pareiškimų, nurodė 27 metų J.Holmesui atlikti 12 atėmimo iki gyvos galvos bausmių už kiekvieną nužudytą žmogų.

„Prašau išvesti kaltinamąjį iš mano teismo salės“, – galiausiai ištarė C.Samouras.

Rūstus C.Samouro tonas buvo „teisingas šauktukas, padėtas šios bylos gale“, apygardos prokuroras ir šios bylos vyriausiasis prokuroras George'as Brauchleris (Džordžas Braukleris) sakė žurnalistams.

Kaip nurodoma, J.Holmesas tų nuosprendžių neapskųs.

„Byla buvo užbaigta be apeliacijų, o tai reiškia, kad aukoms nereikės nuolat klausytis žinių apie tą bylą arba teismo posėdžius ateinantį dešimtmetį arba dešimtmečius“, – pridūrė C.Samouras.

Prisiekusieji anksčiau šį mėnesį pateikė rekomendaciją skirti sumuojamas įkalinimo iki gyvos galvos bausmes, kai nesugebėjo vieningai pritarti, kad buvusiam neuromokslų doktorantui būtų skirta mirties bausmės.

Pagal Kolorado įstatymus C.Samouras neturėjo kitų pasirinkimų, tik skirti laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

Jis tai pat nurodė skirti griežčiausias sumuojamas įkalinimo bausmes – iš viso 3 318 metų – pagal kitus kaltinimus dėl dar 70 žmonių sužalojimo per šaudynes.

Prieš paskelbdamas nuosprendį, C.Samouras beveik valandą kalbėjo apie teisingumo sistemą. Išgirdę galutinį sprendimą, teismo salėje buvę žmonės prapliupo plojimais.

Prisiekusieji dukart atmetė gynybos argumentus, kad J.Holmeso psichika buvo sutrikusi, kai jis 2012 metų liepos 20 dieną pradėjo šaudyti į sausakimšoje salėje buvusius žmones per vidurnaktį surengtą filmo „Tamsos riterio sugrįžimas“ (The Dark Knight Rises) premjerą kino teatre Kolorado valstijos miestelyje Ororoje.

Prisiekusieji nutarė, kad kaltinamojo psichikos sutrikimas nėra švelninanti aplinkybė.

Dabar Kolorado kalėjimų agentūra turės iki 60 dienų nuspręsti, kur bus laikomas J.Holmesas.

Kadangi jam buvo diagnozuota įvairių atmainų schizofrenija, nuteistasis gali būti pasiųstas į Kolorado pataisos departamento psichinių ligonių skyrių Pueblo mieste.

C.Samouras sakė, kad yra nedidelė galimybė, kad J.Holmesas bus pasiųstas į įstaigą, esančią kitoje valstijoje.

Tačiau teisėjas pabrėžė, kad viena yra neabejotina.

„Kaltinamasis mirs Pataisos departamento priežiūroje“, – sakė jis.