Aiškindamas savo absoliutų prieštaravimą abortams, net ir išžaginimų atvejais, Atstovų Rūmų narys T. Akinas sakė, kad nėštumai po išžaginimų yra reti dėl biologinių reakcijų į „legitimius išžaginimus“.

„Visų pirma, tai, ką suprantu iš gydytojų, (rodo, kad nėštumai po išžaginimų) yra tikrai reti. Jeigu tai legitimus išžaginimas, moters kūnas turi būdų pabandyti nutraukti visą tą dalyką“, - interviu televizijai KTVI sakė T.Akinas. Jo komentarus plačiai išplatino JAV demokratai.

T.Akinas, Arbatėlės judėjimo remiamas konservatorius, po to pasakė, kad jeigu moteris pastojo po išžaginimo, pasekmės turėtų būti žagintojui, o ne dar negimusiam vaisiui.

„Tarkime, kad galbūt tai nesuveikė ar panašiai. Manau, kad turėtų būti tam tikra bausmė. Bet bausmė turi būti žagintojui, o ne to vaiko puolimas“, - sakė jis.

1996 metais atliktas leidinio „American Journal of Obstetrics and Gynecology“ tyrimas parodė, kad Jungtinėse Valstijose per metus vidutiniškai 32 101 nėštumo atvejis yra atsiradęs po išžaginimo.

Žurnalas rašė, kad vidutiniškai šalyje po išžaginimų pastoja 5 proc. aukų nuo 12 iki 45 metų.

JAV demokratė Claire McCaskill
Demokratai sekmadienį užsipuolė T.Akiną. Dabartinė senatorė iš Misūrio Claire McCaskill „Twitter“ parašė, kad ją pribloškė tokios pastabos, o jos rinkimų štabas T.Akino interviu naudojasi prašydamas paaukoti kampanijai pinigų.

C.McCaskill, kuri yra laikoma viena pažeidžiamiausių Senato demokratų, nes jos valstija nuo 2006-ųjų, kai ji buvo pirmą kartą išrinkta, pasuko dešinėn, nedelsdama paskelbė priekaištą „Twitter“.

„Kaip moteris ir buvusi prokurorė, kuri tvarkė šimtus išžaginimo bylų, esu priblokšta Atstovų Rūmų nario Akino komentarų apie aukas“, - rašė ji.

M.Romney, kuris turi būti Respublikonų partijos kandidatas lapkritį įvyksiančiuose prezidento rinkimuose, ir jo pasirinktas kandidatas į viceprezidentus Paulas Ryanas nedelsdami pabandė atsiriboti nuo T.Akino komentarų viena labiausiai skaldančių Amerikos politikos temų.

„Gubernatorius Romney ir Atstovų Rūmų narys Ryanas nesutinka su pono Akino pareiškimu, Romney ir Ryano administracija neprieštarautų abortams išžaginimų atvejais“, - sakoma jų rinkimų štabo pareiškime.

Vėliau C.McCaskill biuro paskelbtame pareiškime sakoma, kad ji atmeta įžeidžiamą savo priešininko poziciją.

„Nesuvokiama, kad kažkas gali taip nesuprasti išžaginimo sukeliamos emocinės ir fizinės traumos“, - pareiškė C.McCaskill.

Tuo tarpu jos kampanijos interneto svetainėje šalininkai raginami paaukoti pinigų ir padėti "užtikrinti, kad Misūriui atstovautų senatorius, kuris kovotų už moterų teises, o ne nublokštų jas 50 metų atgal".

T.Akinas vėliau sakė, kad kalbėdamas suklydo, bet neišsižadėjo savo nepritarimo abortams.

„Patikrinus mano improvizuotas pastabas aišku, kad šiame interviu kalbėdamas padariau klaidą ir tai neatspindi didelės mano empatijos tūkstančiams moterų, kurios yra išžaginamos ir išnaudojamos kiekvienais metais“, - sakoma jo rinkimų štabo paskelbtame pareiškime.

„Pripažįstu, kad abortai, ypač - išžaginimų atvejais, yra labai emocingas klausimas. Tačiau nuoširdžiai tikiu visos gyvybės apsauga ir netikiu, kad kenkimas dar vienai nekaltai aukai yra teisinga veiksmų eiga“, - sakoma pareiškime.

T.Akinas, šeštą kadenciją dirbantis Atstovų Rūmų narys iš Sent Luiso priemiesčių, prieš dvi savaites laimėjo atkaklias respublikonų pirminių rinkimų varžybas. C.McCaskill kampanija tada skyrė jo kampanijai pinigų, nes laikė jį kraštutinių dešiniųjų konservatoriumi, kurį būtų lengviau įveikti per lapkričio rinkimus.

Respublikonai jau seniai ragina panaikinti istorinį 1973 metų Aukščiausiojo Teismo sprendimą byloje „Roe prieš Wade'ą“, kuriuo buvo legalizuoti abortai.