Šios priemonės turėtų priversti Teheraną rimčiau derėtis dėl savo branduolinės programos ir suteikti Izraelio lyderiams įtikinamą alternatyvą kariniam smūgiui prieš šiitišką respubliką, nurodė laikraštis.

"Obamos administracija imasi įvairių priemonių, neprieinant iki karo, kurios, kaip ji tikisi, padės užkirsti kelią Izraelio atakai, tuo pačiu priverčiant iraniečius rimčiau žvelgti į derybas, kurios yra praktiškai patekusios į aklavietę", - pridūrė "The New York Times".

Remdamasis neįvardytais kariniais šaltiniais, dienraštis nurodė, kad Jungtinės Valstijos ir daugiau nei 25 kitos valstybės šį mėnesį surengs didžiausias minų paieškos pratybas Persijos įlankoje, kurios laikomos mėginimu įtikinti Iraną neblokuoti gyvybiškai svarbaus naftos eksporto per Ormūzo sąsiaurį.

Vašingtonas taip pat baigia įrengti naują radiolokatorių sistemą Katare, kuri bus sujungta su radarais, jau veikiančiais Izraelyje ir Turkijoje, suformuojant platesnį priešraketinės gynybos tinklą.

Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) praeitą savaitę pranešė, kad Iranas padvigubino savo urano sodrinimo pajėgumus požeminiame Fordo komplekse, nepaisydamas Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucijų, sankcijų ir Izraelio karinės atakos grėsmės.

JT agentūra taip pat pareiškė, kad jos galimybes atlikti patikrinimą Parčino karinėje bazėje, kurioje, kaip įtariama, Iranas anksčiau atliko bandymus, susijusius su branduolinių ginklų programa, "smarkiai apsunkina" numanoma valymo operacija.

Atsižvelgdamos į šią padėtį, JAV ir Izraelio žvalgybos agentūros tariasi dėl galimų tolesnių veiksmų po slaptos kibernetinių atakų operacijos "Olimpinės žaidynės" (Olympic Games), per kurią Irano urano sodrinimo centrifugų sistemos buvo užkrėstos kompiuteriniu virusu, priversdavusiu jas nevaldomai suktis, rašo "The New York Times".

B.Obamos administracija tikisi, kad stiprinamas spaudimas Teheranui paskatins Izraelį atsisakyti karinio smūgio, kuris beveik neabejotinai įžiebtų naują konfliktą Artimuosiuose Rytuose, pridūrė laikraštis.

Tuo tarpu Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu sekmadienį apkaltino tarptautinę bendriją, kad ji nenubrėžia "aiškios raudonos linijos" Iranui dėl jo branduolinės programos.

"Manau, turėtume kalbėti tiesą - tarptautinė bendrija nenubrėžia aiškios raudonos linijos Iranui ir Iranas nemato tarptautinės bendrijos ryžto sustabdyti jo branduolinę programą", - sakė jis ministrams per savaitinį vyriausybės posėdį.