Tai buvo viena iš daugelio JAV aviacijos atakų prieš Irako oro gynybos objektus, dar labiau paaštrinusi jau trejus metus vykstančią konfrontaciją su Bagdadu dėl Amerikos ir Didžiosios Britanijos lėktuvų vykdomo patruliavimo Šiaurės bei Pietų Irake nustatytose skrydžių draudimo zonose.

"Kai Amerikos lėktuvai dalyvavo eilinėje šiaurinės skrydžių draudimo zonos patruliavimo misijoje, Irako priešlėktuvinė artilerija ėmė šaudyti iš objekto, esančio netoli Sadam Damo", - pranešė JAV pajėgų Europoje vadovybė. - Koalicijos lėktuvai davė atkirtį, atakuodami integruotos Irako oro gynybos sistemos elementus".

Vakarų naikintuvai jau daugiau kaip dešimt metų patruliuoja dvejose zonose, kurios 1991 metais po Persijos įlankos karo buvo nustatytos pietinėje šalies dalyje, siekiant apsaugoti Irako šiitus, bei šiaurinėje dalyje, kur gyvena kurdai.

Kai 1998 metų gruodį JAV ir Didžioji Britanija bombardavo karinius objektus Irake, šalies prezidentas Sadamas Husseinas pažadėjo nepripažinti neskraidymo zonų, ir Irako gynybos pajėgos atakuoja šiose teritorijose patruliuojančius lėktuvus.