„Arleigh Burke“ klasės eskadrinis minininkas „USS Curtis Wilbur“ ir „Ticonderoga“ klasės raketinis kreiseris „USS Antietam“ įvykdė eilinį perplaukimo manevrą, kad parodytų JAV įsipareigojimą „laisvam ir atviram Indijos ir Ramiojo vandenyno regionui“, per trumpą spaudos konferenciją teigė pulkininkas Robas Manningas.

Tai buvo jau antras kartas per pastaruosius tris mėnesius, kai amerikiečių karo laivai įvykdė vadinamąsias „laivybos laisvės“ pratybas 180 km pločio vandens ruože.

Perplaukimo metu keli Kinijos karo laivai saugiu atstumu sekė abudu JAV laivus, televizijai CNN sakė gynybos pareigūnai.

Kinija tebelaiko Taivaną savo teritorijos dalimi, kurią kada nors ketina susigrąžinti, prireikus - jėga, nors abi šalys yra valdomos atskirai nuo pilietinio karo pabaigos 1949 metais.

Pekinas neseniai surengė virtinę karinių manevrų, įskaitant balandį Taivano sąsiauryje įvykusius mokymus, per kuriuos buvo panaudoti koviniai šaudmenys. Kinijos vyriausybė paskelbė esanti pasiruošusi stotį į kovą su Taivano „nepriklausomybės pajėgomis“.

Vašingtonas tebėra Taibėjaus galingiausias neoficialus sąjungininkas ir pagrindinis ginklų tiekėjas, nors 1979 metais JAV diplomatiškai pripažino Pekiną.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija siekia glaudesnių ryšių su sala valstybe ir praėjusį mėnesį paskelbė planus parduoti Taivanui 330 mln. JAV dolerių (290 tūkst. eurų) atsarginių dalių, skirtų keliems orlaiviams, įskaitant naikintuvus F-16 ir karinius transporto lėktuvus C-130.