26 metų Markui Stevenui Domingo, anksčiau dalyvavusiam kovinėse misijose Afganistane ir atsivertusiam į islamą, bus pareikšti federaliniai su terorizmu susiję kaltinimai dėl planų susprogdinti savadarbį sprogstamąjį įtaisą per praeitą savaitgalį Long Biče turėjusias vykti baltųjų nacionalistų eitynes, siekiant nužudyti arba sužaloti daug žmonių, sakė pareigūnai.

M. S. Domingo buvo suimtas penktadienį, kai su priedanga dirbęs agentas jam atgabeno, kaip manė buvęs karys, panaudoti parengtą bombą, į kurios užtaisą turėjo būti pridėta vinių.

Teismo dokumentai rodo, kad M. S. Domingo internete paskelbtose žinutėse ir pokalbiuose su vienu Federalinio tyrimų biuro (FTB) informatoriumi reiškė palaikymą smurtiniam džihadui ir troško tapti kankiniu, kad atkeršytų už išpuolius prieš musulmonus.

Apsvarstęs įvairias galimybes, įskaitant atakas prieš žydus, bažnyčias ir policijos pareigūnus, M. S. Domingo nusprendė susprogdinti bombą per nacionalistų eitynes, bet šios galiausiai nebuvo surengtos, nurodė tarnybos.

„Šis tyrimas sėkmingai sužlugdė labai realią grėsmę, keltą apmokyto kario, ne kartą tvirtinusio, kad jis nori sukelti kiek įmanoma daugiau aukų“, – sakė federalinis prokuroras Nickas Hanna (Nikas Hana).

M. S. Domingo, tarnavęs Afganistane nuo 2012 metų rugsėjo iki 2013 metų sausio, vienoje savo žinutėje, kovo pradžioje paskelbtoje vienoje uždaroje grupėje, minėjo Las Vegase 2017 metais įvykusias šaudynes, per kurias žuvo 58 žmonės.

Amerikai reikia kito Vegaso įvykio... kuris leistų jiems paragauti teroro, jų su džiaugsmu platinamo visame pasaulyje“, – rašė veteranas.

Kitoje žinutėje, paskelbtoje kovo 14-ąją, jis rašė: „Įvyko šaudynės Naujosios Zelandijos mečetėse. Turi būti atpildas.“

Pasak tarnybų, M. S. Domingas turėjo omenyje ankstesnę dieną įvykusias žudynes dviejose Kraistčerčo mečetėse, per kurias žuvo iš viso 50 žmonių.

Kelias savaites rezgęs įvairius planus su slaptu FTB informatoriumi ir apsvarstęs galimybes atakuoti įvairius taikinius, M. S. Domingo galiausiai pasirinko artėjusį mitingą Long Biče ir nusipirko kelis šimtus trijų colių (7,6 cm) ilgio vinių, turėjusių tapti sprogstamojo įtaiso žalojančiais elementais, „nes jos būtų pakankamo ilgio, kad prasiskverbtų į žmogaus kūną ir suvarpytų vidaus organus“, sakoma teismo dokumentuose.

Vyras buvo suimtas, kai su priedanga dirbęs pareigūnas jam perdavė nepavojingą įtaisą, ir juodu nuvažiavo į parką Long Biče, kur turėjo įvykti minėtas renginys. Tuo metu M. S. Domingo veiksmai buvo atidžiai stebimi.

„Man nepaprastai džiugu pranešti, kad sutrikdėme potencialią teroro ataką, o ne pateikėme ataskaitą apie FTB atsaką į dar vieną tragediją“, - sakė FTB Los Andželo operatyvinio skyriaus vadovas Paulas Delacourt'as (Polas Delakūras).

„Visuomenei jokiu metu nebuvo iškilęs pavojus, ir šiuo metu jokios žinomos grėsmės visuomenės saugumui nėra“, – pridūrė jis.

M. S. Domingo buvo apkaltintas teikęs arba mėginęs suteikti materialinę pagalbą teroristams. Pagal šį kaltinimą jam gresia iki 15 metų laisvės atėmimo.

Planuojama, kad vėliau pirmadienį jis pirmąsyk stos prieš teismą.