Pasak AFRICOM, gegužę per Siriją į Libiją nuskraidinta mažiausiai 14 MiG-29 ir keletas Su-24 naikintuvų, skelbia „Reuters“.

AFRICOM ketvirtadienį paskelbtame pranešime teigė turintis įrodymų, kad rusiški naikintuvai kilo iš Džufros karinės aviacijos bazės vidurio Libijoje, o MiG naikintuvas buvo nufotografuotas netoli Sirto miesto.

Sirtas ir Džufra yra išsidėstę ties riba, kuri skiria Jungtinių Tautų (JT) remiamai Nacionalinės santarvės vyriausybei (NSV) lojalių pajėgų kontroliuojamus šalies vakarus ir generolo Khalifa Haftaro vadovaujamos Libijos nacionalinės armijos (LNA) kontroliuojamus šalies rytus.

LNA pastarosiomis savaitėmis pasitraukė iš šalies vakarų, tačiau fronto linija vis dar laikosi ties Sirtu ir Džufra.

AFRICOM teigimu, rusiškais naikintuvais remiamos privačios karinės bendrovės, priklausomos nuo Rusijos finansavimo.

„Kyla nerimas, kad šiais rusiškais naikintuvais skraido nepatyrę privatūs samdiniai, kurie nesilaiko tarptautinės teisės, jie nėra saistomi tradicinių ginkluoto konflikto įstatymų“, – sakė AFRICOM operacijų direktorius Bradfordas Geringas.

Rusija ir toliau užima strateginę poziciją NATO pietiniame flange, o nuo to nukenčia nekalti Libijos gyventojai“, – teigė jis.

Naftos turtingoje Libijoje krizė prasidėjo 2011 m., kai buvo nuverstas ilgametis diktatorius Muammaras Gaddafis. Nuo tada dėl valdžios šalyje kovoja įvairios grupuotės.