40 metų E. Gallagheris, kurio karo nusikaltimų teismas San Diege vyksta jau dvi savaitės, taip pat buvo pripažintas nekaltu dėl dviejų kaltinimų bandžius nužudyti Irako civilius, bet karinis teisėjas pripažino jo kaltę pozavus nuotraukai šalia sučiupto „Islamo valstybės“ (IS) kovotojo lavono.

Maksimali E. Gallagheriui gresianti bausmė yra įkalinimas keturiems mėnesiams. Tai reiškia, kad po antradienio verdikto jis turi išeiti į laisvę, nes jau devynis mėnesius praleido tardymo izoliatoriuje.

Verdiktas dėl sužeisto IS kovotojo, kurį specialiųjų operacijų vadas E. Gallagheris saugojo Irake, nužudymo buvo sutiktas labai emocingai. Gynybos advokatai pašoko iš savo vietų, o E. Gallagheris atsisuko ir per barjerą apkabino žmoną.

E. Gallagheris, kuris vilkėjo baltą karinio jūrų laivyno uniformą su daugybe medalių ant krūtinės, prie teismo žurnalistams sakė, kad džiaugiasi ir jaučia dėkingumą.

„Dėkoju Dievui, savo teisininkų komandai ir savo žmonai“, – sakė jis.

E. Gallagheris atsisakė kalbėti apie savo karinio laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) komandą. Jo advokatai nurodė, kad jis galėtų kalbėti po prisiekusiųjų sprendimo dėl bausmės, kuri gali būti paskirta jau trečiadienį.

Gynybos advokatai teigė, kad E. Gallagherį apšmeižė jaunesni, nepatenkinti būrio nariai, kurie sufabrikavo įtarimus norėdami nušalinti savo vadą, o pagrindinis tyrėjas rėmėsi jų pasakojimais ir neieškojo tiesos.

Kaltintojai tvirtino, kad E. Gallagherį inkriminuoja jo paties SMS žinutės ir nuotraukos, kurių vienoje jis laiko negyvą kovotoją už plaukų, o kitoje rankoje spaudžia peilį.

Gynyba sakė, kad tai tiesiog juodasis humoras.

E. Gallagherio šeima surengė kampaniją „Free Eddie“ („Išlaisvinkit Edį“), kurią parėmė dešimtys Kongreso respublikonų, atkreipusių prezidento Donaldo Trumpo dėmesį į šią bylą.

D. Trumpas pasirūpino, kad E. Gallagheris šį pavasarį būtų perkeltas iš patalpos suimtiesiems į geresnes sąlygas karinio jūrų laivyno ligoninėje ir, kaip pranešama, svarstė galimybes suteikti jam malonę.

Byla atskleidė kartų konfliktą elitinėse specialiųjų operacijų pajėgose, o jos baigtis yra skaudus smūgis vienos garsiausių karinio jūrų laivyno karo nusikaltimų bylų kaltintojams.

Grupė vyrų, atvirai prabilusių apie E. Gallagherį, laikė save atsvara „senajai gvardijai“, kuri tylos kodekso laikosi net susidūrusi su karo nusikaltimais.

Ir kaltintojai, ir gynėjai prisiekusiesiems sakė, kad liudininkai teisme melavo.