Užfiksavus protrūkį, papildomų priemonių taip pat buvo imtasi dar septyniose jūrų pėstininkų bazėse šiame regione, patvirtino vienas pajėgų atstovas.

Pietinėje Japonijos saloje, kur naujuoju koronavirusu užsikrėtė maždaug 150 civilių gyventojų, dislokuoti dešimtys tūkstančių JAV karių.

Japonų vyriausybės atstovas Yoshihide Suga pirmadienį informavo, jog pastarosiomis dienomis tarp JAV karių buvo nustatyti 62 COVID-19 atvejai, dauguma užsikrėtusiųjų – JAV jūrų pėstininkų korpuso Futenmos aerodrome ir bazėje „Camp Hansen“.

Reaguojant į protrūkį, visoms devynioms jūrų pėstininkų bazėms regione liepta laikytis „griežtesnių apsaugos priemonių Okinavos mastu“, naujienų agentūrai AFP sakė atstovas majoras Kenas Kunze.

Šios priemonės apima nebūtiniausių objektų uždarymą bazės teritorijoje, draudimą vykdyti veiklą už komplekso ribų ir skatinimą dirbti per atstumą.

„Camp Hansen“ ir aerodrome „Futenma“ taikomos papildomos priemonės, siekiant apriboti žmonių atvykimą ir išvykimą iš tų kompleksų“, – pažymėjo K. Kunze.

Okinavoje tarnauja maždaug 20 tūkst. JAV jūrų pėstininkų bei tūkstančiai kitų amerikiečių karių iš kitų dalinių.

Jų buvimas šioje saloje jau seniai vertinamas prieštaringai: daugelis regione teigia, kad jiems tenka neproporcinga našta priimant Amerikos kariškius.

Koronaviruso protrūkis padidino įtampą su vietos pareigūnais, įskaitant Okinavos gubernatorių Denny Tamaki. Pastarasis šeštadienį pareiškė esąs „priblokštas“ nustatytų COVID-19 atvejų skaičiaus.

„Turiu pripažinti, kad rimtai abejoju dėl JAV priemonių infekcijai suvaldyti“, – sakė jis žurnalistams.

D. Tamaki pridūrė paprašęs JAV pajėgų įšaldyti į šalį rotacijos tvarką atvykstančių karių srautus ir sugriežtinti kovos su užkratu priemones.

Lieka neaišku, kaip bazės tapo infekcijos židiniu – šis klausimas šiuo metu tiriamas, pažymėjo K. Kunze.

„Taip pat nagrinėjame pranešimus apie susibūrimus ir asmenų karantinavimą... Vadovybė Okinavoje nepertraukiamai stengiasi apriboti [COVID-19] plitimą“, – nurodė jis.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad kilo susirūpinimas dėl atvykstančių karių ir jų šeimų, karantinuojamų vietos viešbučiuose už bazių teritorijos.

Vienas Okinavos vyriausybės pareigūnas sakė, kad prefektūra prašys centrinės vyriausybės ir JAV pajėgų sparčiau dalytis informacija apie COVID-19 atvejus kariniuose objektuose.

Anot jo, prefektūra taip pat prašys atvykstančių karių ir jų šeimų laikytis karantino jų bazėse.