Šeštadienį „Borej“ klasės povandeninis laivas „Vladimir Monomach“, esantis Rusijos karinio jūrų laivyno Ramiojo vandenyno flotilės sudėtyje, Ochotsko jūroje surengtų pratybų metu paleido keturias tarpžemynines balistines raketas „Bulava“, informavo AP, cituodama Rusijos gynybos ministeriją.

Mokomąsias kovines galvutes turėjusios rusiškos raketos pataikė į taikinius šiaurės vakarinėje Rusijos dalyje, maždaug už 5 500 kilometrų, skelbia businessinsider.com.

CNN pridūrė, kad netrukus po raketų paleidimo Ramšteino aviacijos bazėje pasigirdo apie raketas įspėjantys pavojaus signalai. Anot „Stars and Stripes“, iš bazėje įrengtų garsiakalbių nuaidėjo perspėjimas: „Oro ataka, oro ataka, ieškokite priedangos, ieškokite priedangos.“ Paprastai toks pranešimas papildomas informacija, jog tai yra pratybos, tačiau šiuo atveju taip nenutiko.

Pareigūnai papasakojo CNN, kad, remiantis pradiniais vertinimais, perspėjimo sistemą suaktyvino raketas užfiksavę JAV žvalgybiniai palydovai. Visgi JAV kariuomenė neįvardijo tikrosios trumpam išgąstį sukėlusio incidento priežasties.

Feisbuke paviešintame pareiškime Ramšteino aviacijos bazės atstovai patvirtino, kad buvo paskelbtas netikras pavojus, tačiau neužsiminė apie Rusijos karines pratybas –praėjusį trečiadienį prasidėjusių didelio masto pratybų, skirtų šalies strateginių branduolinių pajėgų pasirengimui patikrinti, paskutinį etapą.

„Šiandien Ramšteino aviacijos bazės vadavietė gavo įspėjimą, kad Europoje buvo paleista raketų“, – šeštadienį pranešė oro bazės atstovai. Žinutėje buvo patikslinta, kad, kaip paaiškėjo, raketos buvo paleistos per pratybas ir jokios grėsmės nekėlė. Ši informacija buvo skubiai išplatinta bazėje.

„Vadavietė laikėsi atitinkamų procedūrų ir laiku tiksliai informavo Kaizerlauterne gyvenantį karinį personalą, – sakė oro bazės atstovai. – Norime padėkoti vadavietės nariams už greitą reagavimą, kad užtikrintų, jog mūsų žmonės būtų informuoti ir galėtų imtis tinkamų atsargumo priemonių.“