"Įtariame šokiruojančio masto sukčiavimą, kuris savo čiuptuvus tiesė per visą pasaulį", - sakė SEC regioninio biuro Fort Verte Teksase direktorė Rose Romero (Rouz Romero).

SEC ieškinyje nurodomas Antigvoje įsikūręs bankas "Stanford International Bank" (SIB), turintis 30 tūkst. klientų 131 valstybėje ir 8,5 mlrd. dolerių turto, taip pat - Hjustone įsikūrusios maklerių ir prekiautojų, investavimo konsultacijų padaliniai.

Iš viso kompanija teigia prižiūrinti 50 mlrd. dolerių turtą.

Šios naujienos sukrėtė Karibų valstybę Antigvą ir Barbudą, kurios premjeras perspėjo dėl galimos katastrofos.

A.Stanfordo turtas buvo įšaldytas, o federalinis teisėjas paskyrė administratorių "atsakovo turto valdymui perimti, kad būtų apsaugotos atsakovo aukos".

Anksti antradienį maždaug 15 federalinių agentų įžengė į kompanijos būstinės Hjustone vestibiulį, pranešė "Reuters" reporteris.

Kompanija toliau dirbo, bet buvo "valdoma administratoriaus". Atstovas Brianas Bertschas (Brajenas Bertšas) sakė informacijos kreiptis į SEC.

58 metų A.Stanfordas, kurio firmą įsteigė jo senelis, neigia daręs ką nors neteisėta, tačiau jo buvimo vieta vis dar nežinoma. SEC pranešė, kad jis neatsakė į šaukimus liudyti ir nepateikė "nė vieno dokumento".

A.Stanfordo padėjėjas Jamesas Davisas (Džeimsas Deivisas) ir Antigvos padalinio valdybos narys O.Y.Goswickas (O.Y.Gosvikas) taip pat gavo kvietimus į teismą, tačiau jame nepasirodė.

A.Stanfordas jau lyginamas su Volstrito finansininku Bernardu Madoffu (Bernardu Madofu), kuris gruodį buvo apkaltintas dėl įtariamo sukčiavimo, susijusios su 50-čia mlrd. dolerių.

A.Stanfordas taip pat didino savo įtaką politikai - 2005-aisiais nusipirkęs "Charles Schwab & Co" kompanijos politikos studijų padalinį "Washington Research Group", jis maždaug prieš dvejus metus atidarė Vašingtone lobizmo biurą.

A.Stanfordas 2008 metais lobizmui išleido 2,8 mln. dolerių, rodo duomenys, gauti per aukų kampanijoms priežiūros instituciją "Center for Responsive Politics". Jo politinių veiksmų komitetas ir darbuotojai nuo 1989 metų partijoms ir kandidatams į federalinius postus paaukojo maždaug 2,4 mln. dolerių.

SEC nurodė, kad Antigvoje įsikūręs A.Stanfordo bankas pardavė 8 mlrd. dolerių vertės indėlių sertifikatų, "žadėdamas didelę grąžą, kuri viršijo ... tikruose tradicinių bankų indėlių sertifikatuose siūlomą" grąžą.

A.Stanfordas, kuris turi JAV ir Antigvos pilietybes, daugiau kaip 20 metų gyveno Antigvoje, kur jam priklauso didžiausias šalies laikraštis, kur jis vadovauja vienam vietos komerciniam bankui, yra didžiausias privatus darbdavys, didžiausias investuotojas ir pirmasis amerikietis, šalies vyriausybės įšventintas į riterius.

Jis turi namų visame regione - nuo Antigvos ir Sent Krojaus JAV Mergelių salose iki Majamio.

"Visi visada stebėjosi, iš kur jis gavo savo pinigus", - sakė vienos kavinės Antigvos ir Barbudos sostinėje Sent Džonse vadybininkė, 28 metų Odessa Haley (Odesa Heili).

Daugelis nerimauja dėl to, kad JAV pateikti kaltinimai atgaivins Antigvos ir Barbudos, kaip vienos labiausiai korumpuotų Karibų valstybių, įvaizdį, kurios politikai 10-ajame dešimtmetyje labai stengėsi atsikratyti.

Kiti baiminasi padarinių ekonomikai. "Jam dirba daug žmonių", - sakė taksi vairuotojas Francisas Cortwrightas (Fransisas Kortraitas).

Kol kas nėra jokių ženklų, kad A.Stanfordui, kurio asmeninį turtą žurnalas "Forbes" pernai įvertino 2,2 mlrd. dolerių, netrukus bus pateikti kriminaliniai kaltinimai. Teisingumo departamento atstovas nepatvirtino ir nepaneigė, kad vykdomas kriminalinis tyrimas.

Tačiau Mičigane įsikūrusio Veino valstybinio universiteto Teisės mokyklos profesorius ir buvęs federalinis kaltintojas Peteris Henningas (Piteris Heningas) sakė, kad JAV kaltintojai tikriausiai pateikė slaptą kaltinamąjį aktą A.Stanfordui, apie kurį bus paskelbta vėliau.

Su afera susijęs pinigų kiekis rodo, kad kriminalinis tyrimas bus, sakė jis.

Tokie investuotojai kaip nekilnojamojo turto pardavimo agentas Kelly Dehay (Kelis Dehėjus) antradienį pasirodė būstinėje Hjustone pasiklausinėti apie lėšas, bet nieko nepešė.

Pasak K.Dehay, SIB jam pardavė indėlių sertifikatų su numatyta daugiau kaip 8 proc. grąža. "Jau seniai pradėjau planuoti savo pensiją, - sakė jis. - Jaučiuosi labai išduotas".