Abi šalys viena kitos žiniasklaidos atstovams įvedė vizų suvaržymus, o Kinija išsiuntė iš šalies amerikiečių žurnalistus, Vašingtono ir Pekino nesutarimams prekybos, technologijų ir koronaviruso pandemijos klausimais paveikus ir žiniasklaidos sritį.

Kinija ne vieną dešimtmetį „grasina, persekioja ir išsiunčia iš šalies JAV bei kitų užsienio valstybių žurnalistus“, pareiškė Valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus.

Anot jos, Kinijos užsienio reikalų ministerija neseniai informavo JAV ambasadą Pekine apie naujus suvaržymus užsienio žurnalistams – „atsisakė jiems atnaujinti žiniasklaidos atstovų akreditacijas ir išnagrinėti jau pateiktus prašymus išduoti vizas anksčiau šiais metais iš šalies išsiųstiems žurnalistams“.

Kinijos užsienio korespondentų klubas (FCCC) pirmadienį patvirtino šią informaciją, nurodęs, jog mažiausiai penkiems žurnalistams iš keturių žiniasklaidos organizacijų, įskaitant „The Wall Street Journal“, CNN ir „Bloomberg“, buvo atsisakyta išduoti naujas akreditacijas.

Manoma, kad artimiausiomis savaitėmis tokių veiksmų bus imtasi ir kitų žurnalistų atžvilgiu.

Pasak Valstybės departamento atstovės, JAV „nepaliaujamai stengiasi“ įtikinti Kiniją leisti amerikiečių žurnalistams sugrįžti į šalį.

Vien per pirmąjį šių metų pusmetį iš Kinijos buvo išsiųsta rekordiškai daug žurnalistų – 17, pranešė FCCC.

Užsienio žurnalistams paprastai neleidžiama dirbti Kinijoje neturint galiojančios akreditacijos, kuri taip pat būtina norint gauti leidimą gyventi šalyje. Dabar žurnalistams siunčiami laiškai su leidimais laikinai dirbti su akreditacijomis, kurių galiojimo terminas baigėsi, tačiau tie leidimai „gal būti bet kada atimti“, nurodė FCCC.

Pekinas teigia, kad tokių žingsnių ėmėsi reaguodamas į suvaržymus, kurie buvo įvesti JAV dirbantiems kinų žurnalistams. JAV prezidento Donaldo Trampo administracija neseniai sutrumpino kinų žurnalistams išduodamų vizų galiojimo laiką iki 90 dienų.