Kaip nurodoma, šiems oro reidams buvo panaudotos bazės Egipte.

Dvi atakos, įvykdytos per septynių dienų laikotarpį, žymi dramatišką paaštrėjimą tame konflikte, o Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai Europoje pasmerkė „išorinį kišimąsi“ Libijoje.

Tie smūgiai galbūt yra žingsnis link tiesioginės arabų valstybių intervencijos. Anksčiau tos šalys kariavo per tarpininkus Libijoje, Sirijoje ir Irake, varžydamosi dėl galios ir įtakos.

Apie bombardavimo reidus pirmasis pranešė JAV dienraštis „The New York Times“. Apie juos taip pat užsiminė islamistų pajėgos Libijoje.

„Tuos smūgius vykdė JAE“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

Paklaustas apie šiuos pareiškimus, vienas aukštas JAV pareigūnas atsakė, kad „tas pranešimas tikslus“.

Abu pareigūnai sakė, kad Jungtinės Valstijos nedalyvavo tuose reiduose ir niekaip prie jų neprisidėjo.

Pirmieji antskrydžiai buvo surengti prieš savaitę, o jų taikiniais tapo kovotojų pozicijos Tripolyje, įskaitant vieną nedidelį ginklų sandėlį, rašo „The New York Times“. Per tuos bombardavimus žuvo šeši žmonės.

Antrosios smūgių bangos taikiniais šeštadienį paryčiais tapo salvinės raketų ugnies kompleksai, kariniai automobiliai ir vienas sandėlis, pridūrė dienraštis.

Tie smūgiai tikriausiai buvo mėginimas sukliudyti užimti Tripolio oro uostą, tačiau sukarintos grupuotės galiausiai vis tiek jį užėmė, nors kovotojai buvo bombarduojami iš oro.

Jungtiniai Arabų Emyratai, išleidę milijardus dolerių JAV gamybos karo lėktuvams ir kitokiai moderniai ginkluotei, suteikė pagalbą Tripolio vyriausybei, pasiųsdami šturmo lėktuvus, degalų papildymo ore lėktuvus ir karo lakūnų komandas bombarduoti Libijos, tuo tarpu Kairas leido naudotis bazėmis Egipte, teigia „The New York Times“.

Tačiau kol kas neaišku, ar Egiptas ir JAE kaip nors iš anksto informavo amerikiečius apie planuojamus aviacijos smūgius.

Apie tai paklausti JAV pareigūnai negalėjo patvirtinti, kad Egiptas ir JAE visiškai neinformavo Vašingtono apie tas atakas.

Tačiau nei JAE, nei Egiptas viešai nepripažįsta savo vaidmens tuose antskrydžiuose.