„Mūsų požiūriu, jei prezidentas V. Putinas pasirengęs nutraukti separatistų treniravimą, apginklavimą ir rėmimą bei atitraukti Rusijos karius iš Ukrainos, šie tikslai neabejotinai sulauktų ukrainiečių paramos. Tačiau prezidento V. Putino planas to neteigia, – rašoma Valstybės departamento paskelbtame J. Psaki pranešime. – Manau, kad dar reikia daug ką nuveikti. V. Putinas daug kalbėjo, tačiau savo žodžių neparėmė veiksmais. Būtent tai turėtų būti daroma nuo šiol“.

Vladimiras Putinas
Mongolijoje trečiadienį viešėjęs Rusijos prezidentas netikėtai pateikė savo septynių punktų „taikos planą“ Ukrainos rytams, kuriame reikalaujama nedelsiant nutraukti Ukrainos karinių pajėgų vykdomą antiteroristinę operaciją Donecke bei Luhanske, taip pat atitraukti vyriausybines pajėgas iš šių regionų.

Anot V. Putino, Ukrainos Donbase turėtų būti nedelsiant pradėta „objektyvi“ tarptautinė stebėtojų misija ir nutraukta karinės aviacijos veikla virš tankiai civilių apgyvendintų regionų.

Tarp reikalavimų taip pat minimas apsikeitimas įkaitais, humanitarinių koridorių atvėrimas ir būtinybė sudaryti saugias sąlygas sugriautos Donecko bei Luhansko regionų infrastruktūros atkūrimui.

Apie Rusijos įsipareigojimus plane nekalbama.

S. Lavrovas: tikimės, kad V. Putino raginimai bus išgirsti

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį pareiškė, kad Maskva pasirengusi imtis „praktinių žingsnių“ dėl krizės Ukrainoje deeskalavimo pagal pasiūlymus, kuriuos pateikė prezidentas Vladimiras Putinas.

„Tikimės, kad (V.Putino) raginimai bus išgirsti, ypač Kijevo, Donecko ir Luhansko“, - sakė S.Lavrovas, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax“.

„Esame pasirengę kartu su Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija imtis praktinių žingsnių dėl „konflikto“ deeskalavimo“, - pažymėjo jis.

P. Porošenka tarsis su pasaulio lyderiais

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ketvirtadienį tarsis dėl padėties savo šalyje su Didžiosios Britanijos premjeru Davidu Cameronu, JAV prezidentu Baracku Obama ir kitais pasaulio lyderiais prieš oficialiai prasidedant NATO viršūnių susitikimui, nurodė vienas šaltinis Jungtinės Karalystės vyriausybėje.

D.Cameron „suburs kartu“ Prancūzijos prezidentą Francois Hollande'ą, Italijos premjerą Matteo Renzi, Vokietijos kanclerę Angelą Merkel ir B.Obamą išklausyti P.Porošenkos, pridūrė šaltinis.

„Tas susitikimas suteiks lyderiams galimybę išklausyti prezidento Porošenkos įvertinamą apie vėliausią padėtį (jo šalyje) ir jo diskusijas su (Rusijos) prezidentu (Vladimiru) Putinu, – trečiadienį sakė šaltinis. – Jis taip pat pasiųs aiškų jų palaikymo signalą Ukrainos suverenumui, taip pat kad Rusijai tenka pareiga deeskaluoti padėtį.“

V.Putinas anksčiau trečiadienį atskleidė septynių punktų taikos Ukrainoje planą, esą suderintą per pokalbį telefonu su P.Porošenka, tačiau reakcija buvo atsargi.

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas nedelsdamas atmetė V.Putino pasiūlymą, sakydamas, kad tai tėra naujausias „mėginimas apdumti akis tarptautinei bendruomenei“.

Jau apie 2,6 tūkst. žmonių žuvo per beveik penkis mėnesius vykstančias kautynes rytų Ukrainoje tarp vyriausybės pajėgų ir promaskvietiškų sukilėlių, kuriuos, kaip įtaria Vakarų šalys ir Kijevas, aprūpina ir apmoko Rusija, taip pat veikiausiai siunčianti savo karius į pagalbą separatistams.