IIB anksčiau buvo buvusio Rytų bloko plėtros bankas. 2019 m. jis, Vengrijos premjero Viktoro Orbano kvietimu, perkėlė savo pagrindinę būstinę iš Maskvos į Budapeštą. Prieš daugiau kaip metus Rusijai pradėjus invaziją į Ukrainą, Čekija, Slovakija, Rumunija ir Bulgarija pasitraukė iš IIB. Vengrija yra vienintelė ES ir NATO šalis, dar dalyvaujanti banko veikloje.

„Vengrijos sprendimas įkurdinti banką ES ir NATO teritorijoje kelia didžiulį susirūpinimą“, – žurnalistams ambasadoje sakė D. Pressmanas. Vašingtonas esą ne kartą atkreipė Vengrijos dėmesį į rizikas, kurias kelia šio banko buvimas.

Trečiadienį įvestos sankcijos nukreiptos ir prieš IIB vadovaujantį personalą – du rusus ir vengrą. Sankcijos, be kita ko, reiškia, kad įšaldomos atitinkamų institucijų ir asmenų sąskaitos ir turtas JAV ir kad sankcionuojami asmenys negalės atvykti į JAV.

Dešinysis populistas V. Orbanas vis dar palaiko gerus santykius su agresore Rusija. Antradienį Maskvoje lankėsi Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjartas, kur pasirašė energetikos sutartis.

Tai buvo jau ketvirtoji jo kelionė į Rusiją nuo karo pradžios. Trečiadienį P. Szijjarto kvietimu Budapešte viešėjo Baltarusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Aleinikas. Baltarusija yra labai priklausoma nuo Rusijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją