„Turkija privalo pasirinkti. Ar ji nori likti svarbia partnere pačiame sėkmingiausiame per visą istoriją kariniame Aljanse, ar nori rizikuoti tos partnerystės saugumu, priimdama tokius neapgalvotus sprendimus, kurie kenkia tam Aljansui“, - sakė M. Pence'as.

Turkijos viceprezidentas Fuatas Oktay'us atsikirto tuo pačiu. Politikas tviteryje rašė, kad „JAV privalo pasirinkti“, ar jos nori likti Ankaros sąjungininkėmis. F. Oktay'us užsiminė apie ginčus keliantį klausimą - JAV paramą kurdų kovotojams Sirijoje.

Kiek anksčiau Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu pareiškė, kad Turkija neatsitrauks nuo didžiulio sandorio su Rusija, nepaisant JAV spaudimo ir įšaldytos naikintuvų F-35 programos.

Tokie komentarai pasirodė prieš prasidedant dviejų dienų NATO šalių užsienio reikalų ministrų susitikimui, skirtam paminėti 70-ąsias NATO įkūrimo metines ir aptarti grėsmes saugumui.

Trečiadienį prieš prasidedant susitikimui NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas kalbėjo JAV Kongrese ir sakė, kad Aljansas nori geresnių santykių su Rusija, bet turi paruošti stiprią gynybą.

„Nenorime naujų ginklavimosi varžybų. Nenorime naujo Šaltojo karo, bet privalome nebūti naivūs“, - sakė J. Stoltenbergas.

Jungtinės Valstijos pirmadienį paskelbė stabdančios Turkijos aprūpinimo moderniais naikintuvais F-35 programą, šiai NATO sąjungininkei tęsiant Rusijos gamybos oro erdvės gynybos sistemų S-400 įsigijimo procedūrą.

„Kol nebus aiškaus Turkijos sprendimo atsisakyti S-400 pristatymo, perdavimas ir veiksmai, susiję su Turkijos F-35 operatyvinių pajėgumų įgalinimu, buvo įšaldyti, kol tęsiamas mūsų dialogas su Turkija dėl šio svarbaus reikalo“, – nurodė viena Pentagono atstovė.

Praeitą penktadienį Turkijos užsienio reikalų ministras pareiškė, kad jo šalis neatsisakys planų įsigyti iš Rusijos pažangių „žemė–oras“ klasės raketų sistemų, nepaisydama Vašingtono perspėjimų, kad dėl tokio sandorio gali būti uždrausta dalyvauti JAV naikintuvų F-35 programoje.

Turkijos sprendimas pirkti Rusijos sistemų S–400 paaštrino jau ir taip įtemptus Turkijos ir JAV santykius: abi NATO narės nesutaria tokiais klausimais kaip Sirijos konfliktas.

Vašingtonas yra ne kartą įspėjęs Ankarą dėl jos planų pirkti minėtą ginkluotę, teigdamas, kad rusiškos sistemos gali kelti pavojų pažangių karinių lėktuvų F-35 saugumui.

JAV pareigūnai reiškė susirūpinimą, kad Rusija galėtų gauti duomenų apie šiuos orlaivius ir padidinti savo sistemų galimybes numušti vakarietiškus lėktuvus.

Pentagonas nurodė pradedąs ieškoti galimybių kitur gaminti F-35 detales, kurios buvo kuriamos Turkijoje.

„Labai apgailestaujame dėl dabartinės padėties mūsų partnerystės F-35 atžvilgiu, bet (Gynybos) departamentas imasi apdairių priemonių, kad apsaugotų bendras investicijas į mūsų kritiškai svarbias technologijas“, – sakoma pranešime.