Karinės oro pajėgos apie 8 val. 30 min vietos (18 val. 30 min. Lietuvos) laiku paleido „nebranduolinės konfigūracijos raketą“ iš Vandenbergo oro pajėgų bazės, esančios į šiaurės vakarus nuo Los Andželo, sakė bazės atstovas.

Pentagonas informavo, kad nuo žemės paleidžiamos raketos prototipas nuskriejo daugiau kaip 500 km ir nukrito Ramiajame vandenyne.

„Per šį bandymą surinkti duomenys ir išmoktos pamokos taps paspirtimi Gynybos departamentui vystant būsimus vidutinio nuotolio pajėgumus“, – sakė Pentagono atstovas pulkininkas leitenantas Robertas Carveris.

Ketvirtadienį surengtas bandymas buvo jau antrasis antžeminio bazavimo vidutinio nuotolio branduolinį užtaisą galinčios nešti raketos paleidimas nuo Vašingtono pasitraukimo iš 1987 metais su Maskva sudarytos Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties.

INF sutartis būtų draudusi šios, taip pat rugpjūtį paleistos sparnuotosios raketos bandymus.

Spalio 2 dieną Karinės oro pajėgos paleido iš Vanderbergo bazės tarpžemyninę balistinę raketą „Minuteman 3“ mokomąja kovine galvute, siekdamos išbandyti į Žemės atmosferą sugrįžtančią jos dalį. Kovinės galvutės maketas sėkmingai pasiekė numatytą taikinį apytiksliai už 6 750 km Maršalo saloms priklausančiame Kvadžaleino atole Ramiojo vandenyno vakarinėje dalyje.

Šie bandymai taip pat gali būti signalas Šiaurės Korėjai, anksčiau ne kartą demonstravusiai savo branduolinį potencialą mažo, vidutinio ir didelio nuotolio balistinių raketų bandymais.

Jungtinių Tautų paskelbtas sankcijas atmetantis Pchenjanas pastaruoju metu užsiminė galintis surengti naują ginkluotės bandymą kaip „kalėdinę dovanėlę“ Jungtinėms Valstijoms, jeigu Vašingtonas iki šių metų pabaigos nesušvelnins dvišalių santykių.

Trečiadienį JAV ambasadorė prie JT Kelly Craft (Keli Kraft) perspėjo, kad Pchenjanas gali sulaukti pasekmių, jeigu atliks kokį nors svarbų ginkluotės bandymą.

„Raketų ir branduoliniai bandymai neatneš KLDR [Korėjos Liaudies Demokratinei Respublikai] didesnio saugumo“, – sakė amerikiečių diplomatė.

„Tikime, kad KLDR nusigręš nuo priešiškumo ir grasinimų, o vietoje jų priims drąsų sprendimą su mumis bendradarbiauti“, – pridūrė K. Craft.