"Jis buvo pagrindinės šio sąmokslo smegenys. Be to, jis yra įtakingas žaidėjas "Al Qaeda" organizacijoje", - sakė vienas pareigūnų, prašęs neskelbti pavardės.

"Jis suplanavo visą šią operaciją, - sakė šis pareigūnas apie rugsėjo 11-osios teroro išpuolius ir pridūrė, - "mes norėtume išaiškinti, kur jis yra, jį suimti ir patraukti į teismą".

Antrasis, taip pat prašęs neskelbti pavardės JAV pareigūnas pareiškė, kad iš Kuveito kilęs K.Sh.Mohammedas tikriausiai suvaidino svarbų vaidmenį per rugsėjo 11-osios išpuolius, o šiuo metu veikiausiai yra arba Afganistane, arba Pakistane.

Pastarasis atstovas sakė, jog K.Mohammedas yra įtakingas "Al Qaeda" vadovo Osamos bin Ladeno padėjėjas. Jungtinės Valstijos teigia, jog būtent "Al Qaeda" nariai rugsėjo 11 dieną užgrobė keturis keleivinius lėktuvus ir nukreipė juos į Niujorko Pasaulio prekybos centro dangoraižius dvynius bei Vašingtone esantį Pentagono pastatą.

Be to, vienas užgrobtų lėktuvų sudužo Pensilvanijos valstijoje. Išpuolių metu iš viso žuvo maždaug 3 000 žmonių.

Vieno minėtų pareigūnų teigimu, K.Sh.Mohammedas priklauso pustuziniui aukščiausiųjų "Al Qaeda" lyderių. K.Sh.Mohammadas taip pat įtrauktas į FTB sudarytą 22 labiausiai ieškomų teroristų sąrašą.

Kiek žinoma, 37 arba 38 metų amžiaus K.Sh.Mohammedas nešioja arba didelę barzdą, arba pakirptą barzdelę. Be to, jis gali būti ir švariai nusiskutęs ir yra žinoma, jog nešioja akinius, sakoma FTB interneto tinklalapyje paskelbtame aprašyme.

1996 metais Jungtinėse Valstijose K.Sh.Mohammedui buvo pateikti kaltinimai dėl įtarimų, jog jis dalyvavo sąmoksle sprogdinti civilinius JAV avialainerius, skrendančius virš Ramiojo vandenyno. JAV vyriausybė yra pažadėjusi iki 25 mln. dolerių atlygį už informaciją, leisiančią suimti K.Mohammedą ir įrodyti jo kaltę.

Vienas minėtų JAV pareigūnų pareiškė, kad K.Sh.Mohammedas yra Ramzi Ahmedo Yousefo, kuris greičiausiai organizavo 1993 metais įvykdytą sprogdinimą Niujorko Pasaulio prekybos centre, giminaitis. Per šį sprogdinimą žuvo šeši žmonės, o R.A.Yousefas buvo įkalintas iki gyvos galvos JAV Kolorado valstijos kalėjime.

R.Yousefas taip pat buvo pripažintas kaltu dalyvavęs Maniloje suplanuotame sąmoksle 1995 metų sausio mėnesį susprogdinti bombas JAV keleiviniuose avialaineriuose, skrendančiuose iš Pietryčių Azijos šalių.

Šis su O.bin Ladenu siejamų islamistų sąmokslas buvo sužlugdytas, kai Filipinų pareigūnai Maniloje suėmė vieną R.A.Yousefo bendrininkų.

Bute, kuriame buvo suimtas pakistanietis islamistas Abdul Hakimas Muradas, taip pat buvo konfiskuoti dokumentai bei nešiojamasis kompiuteris, kuriuose rasti teroro išpuolių prieš JAV taikinius planai, pareiškė aukštas Filipinų policijos atstovas, kuris davė interviu praėjus dviem dienoms po rugsėjo 11-osios teroro išpuolių.

Viename dokumente kodiniu pavadinimu "Operacija "Bojinka"" buvo pateikti išsamūs 11-os į JAV skrendančių komercinių avialainerių susprogdinimo planai.

Kitame dokumente buvo kalbama apie Virdžinijos valstijoje esančios JAV centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) būstinės sprogdinimą, "tačiau nepaminėta, kokiu būdu jie surengs išpuolį prieš šį taikinį", sakė Filipinų policijos atstovas.