Neseniai laimėjęs prezidento galias išplėtusį referendumą Recepas Tayyipas Erdoganas atvyko į Vašingtoną su priekaištais dėl JAV sprendimų apginkluoti kurdų pajėgas.

Tačiau abu lyderiai taip pat norėjo pabrėžti vienybę ir atnaujintą sąjungą tarp galingiausios NATO šalies ir Aljanso didžiausios musulmoniškos valstybės. Jos abi kovoja prieš grupuotę „Islamo valstybė“ Sirijoje ir Irake.

„Tai visiškai nepriimtina vertinti Demokratinės sąjungos partiją ir Liaudies apsaugos dalinius kaip sąjungininkes ir tai visiškai prieštarauja mūsų pasiektam globaliniam susitarimui“, - sakė Turkijos prezidentas, turėdamas omenyje Sirijoje veikiančias kurdų organizacijas.

„Lygiai taip pat mes turime niekada neleisti šioms grupėms, kurios nori pakeisti etnines ar religines struktūras regione, naudotis terorizmu kaip pretekstu“, - pridūrė jis, užsimindamas, kad kurdai pasinaudoja kova prieš džihadistus, kad pridengtų separatistinį nacionalizmą.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas buvo vienas pirmųjų lyderių, pasveikinusių R.T.Erdoganą su prieš mėnesį vykusio referendumo rezultatais. Šiuo balsavimu buvo sustiprintos turkų prezidento galios.

Savo ruožtu jis antradienį sveikino D.Trumpo „legendinę pergalę“ pernykščiuose JAV prezidento rinkimuose.

„Žinoma, pono Trumpo pergalė nuvedė prie naujų mūsų lūkesčių Turkijos ir regiono, kuriame esame, atžvilgiu. Mes žinome, kad nauja JAV administracija neleis šiems lūkesčiams pražūti“, - kalbėjo Turkijos prezidentas.

D.Trumpas savo ruožtu priminė istorinius Turkijos nuopelnus Šaltojo karo metais ir sakė: „Šiandien kovodami su terorizmu mes stovime prieš naują priešą ir mes vėl siekiame pasitikti šią grėsmę kartu“.

Nesėkmingas perversmas

R.T.Erdoganas išlieka piktas dėl Vašingtono sprendimo priimti musulmonų dvasininką Fethullah Guleną, šiuo metu gyvenantį Pensilvanijoje. Jis buvo apkaltintas, kad suplanavo pernai Turkijoje įvykusį nepavykusį perversmą.

Turkijos prezidentas išsakė lūkestį, kad JAV perduos Turkijai šį dvasininką.

Po prezidentų spaudos konferencijos jie vėl išėjo į susitikimus ir darbo pietus su JAV valstybės sekretoriumi Rexu Tillersonu.

„Tikimės ilgos ir produktyvios diskusijos, - sakė D.Trumpas. - Iki šiol turėjo puikius santykius ir padarysime juos dar geresniais“.