JAV ir dar 17 šalių, įskaitant Prancūziją, Vokietiją ir Jungtinę Karalystę, pabrėžė, kad Rusijoje taikomi griežti reikalavimai „užsienio agentėmis“ pripažintoms žiniasklaidos priemonėms atitinkamai žymėti bet kokias savo publikacijas ir baudos už šio reikalavimo nevykdymą yra „nedviprasmiškos pastangos užgniaužti rusų prieigą prie nepriklausomų reportažų“.

Šalys atkreipė dėmesį, kad Rusija anksčiau uždarė virtinę nepriklausomų leidinių ir dabar atrodo užsimojusi uždaryti JAV vyriausybės remiamą „Laisvosios Europos radiją/Laisvės radiją“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL).

Rusija taip pat kritikuojama, kad sulaikė žurnalistų, nušvietusių protestus dėl opozicijos aktyvisto Aleksejaus Navalno įkalinimo, taip pat dėl įtariamos prievartos prieš vieną RFE/RL reporterį Maskvos aneksuotame Kryme.

„Raginame Rusijos Federaciją vykdyti pasižadėjimus ir įsipareigojimus tarptautinių žmogaus teisių srityje, taip pat gerbti ir užtikrinti žiniasklaidos laisvę bei žurnalistų saugumą“, – sakoma pareiškime.

„Kviečiame Rusijos vyriausybę liautis slopinti nepriklausomus balsus, užbaigti politiškai motyvuotas bylas žurnalistams ir žiniasklaidos organizacijoms, taip pat paleisti visus, kurie buvo neteisingai sulaikyti“, – pridūrė kreipimosi signatarės.

Vakarų valstybės taip pat atkreipė dėmesį į Rusijos sprendimą išsiųsti iš šalies BBC reporterę Sarah Rainsford. Britų visuomeninio transliuotojo nuomone, šis žingsnis yra dar vienas puolimas prieš žiniasklaidos laisvę.

Tačiau Rusija šiuos kaltinimus atmetė ir pareiškė, kad tokių veiksmų ėmėsi atsakydama į Britanijos atsisakymą akredituoti vieną neįvardytą rusų reporterį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)