Šiais aukšto lygio pokalbiais prasidės diplomatijos savaitė, kurios metu Rusija, be kita ko, susitiks su NATO ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovais.

Sekmadienį taip pat numatoma Jungtinėms Valstijoms šiose derybose atstovausiančios valstybės sekretoriaus pavaduotojos Wendy Sherman ir Rusijos delegacijos atstovo užsienio reikalų viceministro Sergejaus Riabkovo darbo vakarienė.

Rusija praėjusiais metais prie Ukrainos sienų sutelkė dešimtis tūkstančius karių ir ėmė reikalauti JAV vadovaujamos NATO garantijų, kad organizacija nutrauktų savo plėtrą į Rytus ir nesteigtų karinių bazių buvusiose Sovietų Sąjungos šalyse.

Nors Vašingtonas sutiko derėtis, šios šalies valstybės sekretorius Antony'is Blinkenas atmetė kai kuriuos Maskvos reikalavimus kaip „faktų neigimą“ ir pabrėžė, kad derybos neduos vaisių, kol Rusija „prie Ukrainos galvos laikys ginklą“.

„Esame pasirengę ryžtingai reaguoti į tolesnę Rusijos agresiją. Tačiau vis dar įmanomas diplomatinis sprendimas ir būtų pageidautina, kad Rusija jį pasirinktų“, – penktadienį pareiškė A. Blinkenas.

JAV ir Rusija pastarąjį kartą įtampą Ukrainoje aptarė per abiejų šalių prezidentų pokalbį telefonu gruodžio 30 dieną. Tada JAV prezidentas Joe Bidenas perspėjo Rusijos vadovą Vladimirą Putiną, kad įsiveržimas į Ukrainą sulauktų griežto atsako, tačiau pastarasis savo ruožtu pareiškė, jog bet kokios sankcijos Maskvai būtų „milžiniška klaida“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)