Didelio masto mokymuose, kaip ir anksčiau, dalyvaus dešimtys tūkstančių karių, tačiau šįkart juose nebus lėktuvnešių.

Šios pratybos yra nuolatinė įtampos tarp abiejų Korėjų priežastis, o Pchenjanas vadina jas provokuojančiomis įsiveržimo į Šiaurės Korėją repeticijomis.

Šiuo metu deramasi dėl abiejų Korėjų viršūnių susitikimo, taip pat kalbama apie JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Un potencialų tiesioginį susitikimą. Prognozuota, kad šiemet karinių pratybų mastas galėtų būti mažinamas, siekiant nepakenkti šiam dialogui.

Vienas Pietų Korėjos gynybos ministerijos atstovas antradienį patvirtino, kad šių metų pagrindiniai pratybų manevrai prasidės balandį ir vyks mėnesiu trumpiau.

„Foal Eagle“ pratybos prasidės balandį ir vyks vieną mėnesį, kadangi jos buvo atidėtos dėl (Pjongčango žiemos) olimpiados, o abi kariuomenės turi laikytis savo tvarkaraščių“, – naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnas.

Pernai pratybos vyko du mėnesius – nuo kovo iki balandžio. Šiemet mokymai buvo atidėti, kad nesutrukdytų praėjusį mėnesį Pjongčange vykusioms žiemos olimpinėms žaidynėms.

Sprendimas trumpinti pratybas buvo priimtas nepaisant oficialių Vašingtono ir Seulo pareiškimų antradienį, jog šių metų manevrai bus „panašaus“ masto, kaip ir ankstesni.

„Jungtinių Tautų kariuomenių vadovybė šiandien informavo Šiaurės Korėjos ginkluotąsias pajėgas apie kasmetinių pratybų pobūdį tvarkaraštį ir jų gynybinį pobūdį“, – žurnalistams sakė viena Pietų Korėjos gynybos ministerijos atstovė.

„Mūsų bendros pratybos nukreiptos į gynybą, taigi, Šiaurės Korėjai neturi jokių priežasčių laikyti juos provokuojančioms“, – sakoma Pentagono pareiškime.

„Foal Eagle“ yra virtinė lauko karinių pratybų. Juose dalyvauja apytiksliai 11 tūkst. amerikiečių ir 290 tūkst. Pietų Korėjos karių.

Tuo tarpu kiti bendri kasmetiniai mokymai – „Key Resolve“ – vyksta štabuose, o jų metu dažniausiai naudojamos kompiuterinės simuliacijos.

Pasak vieno aukšto rango Pietų Korėjos pasiuntinio, šio mėnesio pradžioje apsilankiusio Pchenjane, Kim Jong Unas „suprantanta“, kad pratybos turi įvykti.

Toks pareiškimas yra kiek netikėtas, nes Kim Jong Uno režimas praeityje griežtai smerkė bendrus JAV ir Pietų Korėjos manevrus.

Šiaurės Korėja dažnai atsakydavo į juos savo paties kariniais mokymais, o pernai Japonijos link paleido keturias balistines raketas.