Iš esmės sutarta dėl virtualaus dvišalio susitikimo, žurnalistams sakė su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs pareigūnas.

„Prezidentas sakė, jog būtų malonu pamatyti Xi, kurio nematė kelerius metus, – sakė pareigūnas. – Tikimės, kad jie turės progą pasimatyti – kad ir virtualiai.“

Pareigūnas citavo naujienų pranešimus, kad Kinijos vadovas nedalyvaus spalio pabaigoje Romoje vyksiančiame Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime, kurio kuluaruose galėjo būti organizuotas ir dvišalis J. Bideno ir Xi Jinpingo susitikimas.

Apie planuojamą virtualų susitikimą paskelbta po Ciuriche įvykusio JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'o Sullivano susitikimo su Kinijos aukščiausio rango diplomatu Yang Jiechi. Minėtas amerikiečių pareigūnas sakė, kad tos derybos truko šešias valandas.

J. Sullivano kelionė surengta suaktyvėjus kontaktams tarp Pekino ir Vašingtono, o J. Bidenui teigiant, jog reikia sukurti „kreipiamuosius bėgius“, kad šalių santykius būtų galima „atsakingai valdyti“.

Įtampą kursto vis agresyvesnis Kinijos elgesys Taivano atžvilgiu, JAV sprendimas parduoti atominių povandeninių laivų Australijai, prekybos ginčai ir žmogaus teisių pažeidimai, vykdomi Sindziango regione uigūrų mažumos atžvilgiu.

Pirmadienį JAV prekybos atstovė Katherine Tai sakė greitu metu aptarsianti su savo Kinijos kolega rusenantį didžiulį prekybos ginčą, kurio pabaigos dar nematyti.

Po susitikimo Ciuriche J. Sullivanas lankysis Briuselyje bei Paryžiuje, kur, be kitų dalykų, „informuos apie susitikimą su [Kinijos komunistų partijos Centrinės užsienio reikalų komisijos] direktoriumi Yang mūsų sąjungininkus bei partnerius Europoje“, nurodė Baltieji rūmai.

Daug metų Xi Jinpingą pažįstantis J. Bidenas nuo sausio, kai užėmė prezidento postą, su Kinijos lyderiu dukart kalbėjosi telefonu, pastarąjį kartą – praėjusį mėnesį. Tas jų pokalbis truko pusantros valandos.