Ledinio oro šuorai, sausio pabaigoje galintys išplisti visoje Šiaurės Amerikoje, Europoje ir Azijoje, kyla iš to paties orų modelio, kuris atnešė 2014-ųjų šalčius – vadinamojo poliarinio sūkurio, kuris Čikagoje temperatūrą nusmukdė iki minus 27 laipsnių Celsijaus.

Žiemą įprasta, kad iš Arkties žemyn nusileidžia žvarbūs orai, tačiau 2019–2020 m. šaltis daugiausia liko susitelkęs aplink Šiaurės ašigalį. Dabar, po beveik dvejų metų pertraukos, žiema grasina pagaliau sugrįžti.

„Visi ženklai rodo, kad mūsų laukia jaudinantis šalčio ir sniego laikotarpis“, – teigė Toddas Crawfordas, vyriausiasis meteorologas iš „Weather Co.“, priklausančio IBM.

Kad būtų aiškiau, sinoptikai nesitiki, jog šaltis bus toks pat žiaurus, kaip per 2014 m. poliarinį sūkurį – tai buvo kraštutinis arktinių orų, negailestingai judančių į pietus, pavyzdys. Vis dėlto orai taps neabejotinai žiemiški.

Šaltis jau nusileido Vakarų Europoje ir Kinijoje, rekordiškai padidindamas dujų kainas Ispanijoje ir suskystintų gamtinių dujų kainas Azijoje. Paryžiuje oras buvo 3,5 laipsnio žemiau normos, o Madride net 6,9 laipsnio vėsesnis. Pekine temperatūra ketvirtadienį nukrito iki rekordiškai žemų minus 9 laipsnių, pažymėjo Tyleris Roysas, „AccuWeather Inc.“ meteorologas.

Prieš septynerius metus poliarinis sūkurys privertė pirkėjus likti namuose, sustabdė skrydžius ir apsunkino prekių užsakymų pildymą.

Šiemet pandemija jau ir taip suvaržė keliones ir apsipirkimą parduotuvėse.

Tačiau sniego pūgos gali tapti košmaru prekių pristatymo paslaugoms.

Techniškai poliarinis sūkurys reiškia vėjų juostą, kuri juosia Arktį ir laiko šaltį užrakintą toli šiaurėje. Tačiau kilus tokiam temperatūros šuoliui, vadinamam staigiu stratosferos atšilimu, juosta gali atsisegti, paleisdama šaltą orą tolyn į pietus. Dujų prekybininkai šį gamtos pokštą kadaise vadindavo „poliarine kiaule“.

Tai gali reikšti didelius šalčius bet kurioje Šiaurės pusrutulio dalyje, nors šiemet, kaip teigė „Weather Tiger LCC“ prezidentas Ryanas Truchelutas, tikėtina, kad daugiausia šalčių klius JAV.

Šalčio banga Didiesiems ežerams ir Rytinei pakrantei gali atnešti pirmąjį tikrai žvarbių žiemiškų orų pliūpsnį kartu su audros modeliu, kuris sukelia sniego pūgas.

Tai bus ryškus pokytis JAV, kur žiema iki šiol buvo nuobodoka. Niujorke sausio mėnesio rodikliai ketvirtadienį buvo 5,1 laipsnio aukščiau normos, o Čikagoje visą mėnesį tvyrojo 7,2 laipsnio šiltesni orai.

Vis dėlto nėra jokios garantijos, kad tai tikrai įvyks. Nors staigus stratosferos atšilimas paprastai atneša žvarbų orą, kartais atmosferoje esantis mechanizmas nesuveikia.

„Daug kartų praeityje šaltų orų prognozė šalyje taip ir nepasiteisino“, – sakė Jimas Rouilleris, vyriausiasis „Energy Weather Group LLC“ meteorologas.