Pentagono vadovas pažymėjo, kad Irano vyriausybei iškilo vidinė grėsmė po to, kai šalies karinės pajėgos numušė Ukrainos civilinį lėktuvą.

„Matome, kaip Irano žmonės sukilo ir gina savo teises, geresnės vyriausybės – kitokio režimo – siekius“, – teigė M. Esperis.

Iraniečiai išreiškė pyktį dėl Ukrainos orlaivio numušimo trečiadienį ir po to paskelbtų klaidinančių pareigūnų paaiškinimų.

Vėliau vyriausybė prisiėmė kaltę sakydama, kad tai buvo tragiška avarija, kurią lėmė žmogiškoji klaida. Lėktuvo katastrofoje žuvo visi 176 orlaivyje buvo žmonės, daugiausia iraniečiai ir iraniečių kilmės kanadiečiai.

Sekmadienio rytą JAV prezidentas D. Trumpas išreiškė savo palaikymą Irano protestuotojams.

„Irano lyderiai – NEŽUDYKITE SAVO PROTESTUOTOJŲ, – tviteryje parašė D. Trumpas. – Jūs jau tūkstančius nužudėte ar įkalinote, o pasaulis jus stebi. Dar svarbiau, kad jus stebi Jungtinės Valstijos. Įjunkite internetą ir leiskite žurnalistams laisvai keliauti! Nustokite žudyti savo didžią Irano tautą!“

M. Esperis teigė, kad Iranas visgi nusipelno pagarbos už tai, jog prisiėmė atsakomybę už nelaimę.

„Manau, kad tai buvo nelaimingas atsitikimas“, – pažymėjo jis ir pridūrė, kad nors iš pradžių Irano vyriausybės pareigūnai apkaltino JAV propagandą, galų gale jie „pasielgė teisingai, pripažindami savo kaltę“.

M. Esperis taip pat teigė, kad JAV administracijos pasiūlymas derėtis dėl naujo branduolinio susitarimo su Iranu be išankstinių sąlygų tebegalioja.

Gynybos sekretorius teigė, kad Irano sukarintos Kudso pajėgos vis dar kelia grėsmę Viduriniųjų Rytų jūros regione, tačiau specialios atakos, kurias planavo velionis Kudso pajėgų vadas generolas Qasemas Soleimani, buvo „sutrikdytos“.

M. Esperio taip pat buvo prašoma pakomentuoti D.Trumpo „Fox News“ duoto interviu teiginį, kad Q. Soleimani ketino įvykdyti atakas prieš keturias JAV ambasadas.

Į tai M. Esperis atsakė esąs įsitikinęs, kad generolas planavo išpuolius prieš kelis JAV objektus, tačiau nenurodė, kad tarp šių objektų buvo keturios ambasados.

M. Esperis davė interviu kanalams CBS ir CNN.