Generolas Josephas Votelis aiškino, kad 2015-ųjų spalio 3 dieną karo lėktuvas AC-130 pakilo anksčiau negu buvo planuota ir be saugomų objektų sąrašo, be to jis buvo klaidingai nukreiptas bombarduoti Kunduzo traumatologinį centrą.

JAV centrinės vadavietės vadovas generolas J. Votelis sakė, kad 12 karių – iš vadų, lakūnų, specialiųjų sausumos pajėgų personalo, buvo laikinai arba visiškai nušalinti nuo tarnybos, dar keturiems pareikšti papeikimai.

„Tyrimu nustatyta, kad tam tikras personalas nesilaikė kovos veiksmų taisyklių ir ginkluoto konflikto įstatymo“, – sakė generolas, pranešdamas apie tyrimo išvadas dėl JAV aviacijos smūgio, nusinešusio mažiausiai 42 žmonių gyvybes.

„Tyrimu nustatyta, kad incidentas įvyko dėl virtinės žmogiškų klaidų, apdorojimo klaidų, įrangos gedimų, ir kad niekas iš šio personalo nežinojo, kad smogiama į ligoninę“, – pažymėjo J. Votelis.

Pasak jo, Afganistano pajėgas lydinti JAV specialiųjų pajėgų grupė paprašė aviacijos paramos po keturių parų įnirtingo mūšio su Talibano partizanais, užėmusiais Kunduzą.

Lėktuvo AC-130 įgula, prieš tai apšaudyta nuo žemės raketa žemė-oras, per klaidą smogė į ligoninę, manydama, kad tą pastatą yra užėmę talibai, nors iš tikrųjų jie buvo už ketvirčio mylios nuo tos vietos.

„Mūsų pajėgos nebuvo apšaudytos iš traumatologinio centro per tą incidentą; tyrimu taip pat nenustatyta, kad sukilėliai būtų naudojęsi ja savo operacijoms“, – tęsė generolas.

„Kai kurie sukilėliai buvo gydomi šiame traumatologiniame centre, bet ligoninės ir pacientai mūšio lauke yra saugomi. Traumatologinis centras buvo saugomas objektas, tačiau mūšyje buvo neatpažintas“, – nurodė J. Votelis.