Generolas apkaltino Rusiją atliekant Sirijoje „tiek padegėjo, tiek ugniagesio“ vaidmenis - pakurstant įtampą ir tada bandant sumažinti ją savo naudai.

JAV kariuomenės Centrinei vadovybei (Centcom) vadovaujantis generolas J. Votelis itin stipriai sukritikavo Rusiją dėl jos vaidmens septynerių metų trukmės pilietiniame kare Sirijoje, kuris pastarosiomis savaitėmis keitėsi itin netikėtai. J. Votelio teigimu, Rusija sako norinti sustabdyti civilinį karą Sirijoje, tačiau tuo pačiu metu kursto konfliktą.

„Diplomatiniu ir kariniu požiūriu Maskva atlieka tiek padegėjo, tiek ugniagesio vaidmenis, kurstydama įtampą tarp visų šalių Sirijoje“, - sakė J. Votelis.

Rusija pilietiniame Sirijos kare dalyvauja nuo 2015 metų pabaigos, kai pradėjo remti Sirijos prezidento Basharo al-Assado režimą. Tuo tarpu JAV vadovaujama koalicija atskirai kovojo su „Islamo valstybės“ (IS) grupuote šalies šiaurėje.

Po dvejų metų Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė išvesti iš Sirijos dalį savo pajėgų, teigdamas, kad jų užduotis karo išvargintoje šalyje buvo didžiąją dalimi baigta.

Tačiau stebėtojai nėra tikri, kiek pajėgų iš tiesų buvo išvesta iš Sirijos. Tuo tarpu J. Votelis teigė, kad Rusija savo buvimu Sirijoje naudojasi naujų ginklų ir taktikų išbandymui, „dažnai mažai kreipdama dėmesį į papildomus nuostolius ir civilių aukas“.