JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Martinas Dempsey susitiko su NATO vadais ir pareigūnais aptarti vadinamąsias "žaliųjų prieš mėlynuosius" atakas.

Generolas į Afganistaną atvyko po sekmadienį įvykusio incidento, kurio metu policijos uniformą vilkėjęs afganistanietis nušovė NATO karį.

Tai dešimtas JAV kariškis, žuvęs per tokį išpuolį per dvi savaites.

Šiuo metu apie 130 tūkst. NATO karių ("mėlynųjų"), bendradarbiaudami su 350 tūkst. afganistaniečių ("žaliųjų"), kovoja su sukilėliais šalyje.

Nuo šių metų pradžios Afganistano saugumo pareigūnų uniformą vilkintys užpuolikai nužudė 40 NATO karių, kurių dauguma amerikiečiai. 2011 metais tokių aukų iš viso buvo 35.

M. Dempsey teigė, kad per susitikimus su Afganistano pareigūnais bei NATO ir JAV kariuomenės vadais bus aptariamos "vidinės atakos". Be kita ko, generolas pripažino, kad, nepaisant pastangų į tarnybą kruopščiai atrinkti naujokus, išpuolių ir toliau daugėja.

Šeštadienį JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta ragino Afganistano prezidentą Hamidą Karzai gerinti bendradarbiavimą su tarptautinėmis pajėgomis, kad būtų užkirstas kelias tokiems išpuoliams.

Talibano kovotojai aktyviai verbuoja Afganistano saugumo pajėgų narius ir viešai paskelbė, kad tai yra pagrindinė jų strategijos prieš Tarptautines paramos pajėgas (ISAF) dalis.