Generalinis prokuroras Merrickas Garlandas Senato posėdyje sakė, kad Teisingumo departamentas padeda Ukrainai tirti karo nusikaltimus, kurie, kaip įtariama, buvo įvykdyti po Rusijos invazijos, įskaitant ir „Vagner“ samdinių.

„Ponas Prigožinas, kuris vadovauja šiai organizacijai, mano nuomone, yra karo nusikaltėlis, – sakė M. Garlandas per klausymą. – Galbūt man, kaip teisėjui, nederėtų to sakyti, kol nesu gavęs visų įrodymų. Tačiau manau, kad šiuo metu turime daugiau nei pakankamai įrodymų, kad galėčiau taip manyti“.

„Ta grupuotė, kuri yra atsakinga už išpuolius prieš ukrainiečius Donbase, be kita ko, atsiveždama kalinių iš Rusijos kalėjimų – tiesiog nesuvokiama, ką jie daro“, – sakė M. Garlandas.

Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas pareiškė, kad Kyjivas atlieka tyrimą J. Prigožino atžvilgiu dėl karo nusikaltimų, o M. Garlandas sakė, kad JAV padeda Ukrainai tai daryti.

J. Prigožinas – artimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas, ir nors „Vagner“ veikia daugiausia nepriklausomai nuo Rusijos kariuomenės, jis atlieka svarbų vaidmenį kare prieš Ukrainą.

Sausio mėnesį JAV oficialiai įvardijo „Vagner“ tarptautine nusikalstama organizacija ir prilygino ją Italijos mafijos grupuotėms ir Japonijos bei Rusijos organizuotam nusikalstamumui.

Toks įvardijimas leidžia taikyti platesnes sankcijas išplėtotam pasauliniam grupuotės tinklui, kuris apima samdinių operacijas ir verslus Afrikoje.

JAV įstatymų leidėjai spaudžia prezidento Joe Bideno administraciją paskelbti „Vagner“ teroristine grupuote.

2018 metais Teisingumo departamentas pareiškė kaltinimus J. Prigožinui dėl Sankt Peterburge įsikūrusios ir jo kontroliuojamos „Interneto tyrimų agentūros“ kišimosi į JAV rinkimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją