Fort Veine Indianoje kalbėdamas imigracijos tema J. Sessionsas atmetė dėl šios politikos jam reikštą kritiką. Trečiadienį vienas katalikų kardinolas sakė, kad motinų atskyrimas nuo jų kūdikių yra „amoralus“.

Pasak J. Sessionso, didelė dalis pastarojo meto kritikos nėra „teisinga ar logiška, o kai kuri (kritika) prieštarauja įstatymui“.

„Pacituočiau jums apaštalą Paulių ir jo aiškų bei išmintingą paraginimą Laiške romiečiams 13 laikytis vyriausybės įstatymų, nes Dievas nustatė juos tvarkos tikslu, – sakė jis. – Tvarkingi ir teisėti procesai patys savaime yra geri ir gina silpnuosius ir teisėtuosius.“

Praėjusį mėnesį generalinis prokuroras paskelbė „nulinės tolerancijos“ politiką, pagal kurią bet koks suaugęs žmogus, nelegaliai atvykstantis į šalį, yra traukiamas baudžiamojon atsakomybėn. Pagal JAV tvarką draudžiama su tėvais sulaikyti vaikus, nes vaikai, kitaip nei tėvai, nėra apkaltinami nusikaltimu.

JAV muitinės ir sienų apsaugos agentūros (CBP) duomenimis, gegužės mėnesį per dvi savaites prie JAV ir Meksikos sienos nuo tėvų buvo atskirta daugiau kaip 650 vaikų.

Baltųjų rūmų atstovė Sarah Huckabee Sanders ketvirtadienį sakė, kad dar nematė J. Sessionso komentarų, bet patvirtino, kad Biblija tikrai paremia administracijos veiksmus.

„Galiu pasakyti, kad vykdyti įstatymą labai bibliška. Tai iš tiesų daug kartų pakartojama visoje Biblijoje, – sakė ji. – Laikytis įstatymų ir juos vykdyti yra morali politika.“

Per neįprastai įtemptą diskusiją Baltųjų rūmų spaudos konferencijų salėje S. H. Sanders neteisingai apkaltino demokratus už vaikų atskyrimo nuo tėvų politiką ir tvirtino, kad administracija nepadarė jokių pakeitimų imdama dažniau ją taikyti. Iki balandžio mėnesio, kai buvo paskelbta apie šią politiką, tokioms šeimoms paprastai būdavo inicijuojamas civilinis deportacijos procesas neatskiriant vaikų.

„Nelegalių užsieniečių šeimų išskyrimas yra tų pačių teisinių spragų, kurias demokratai atsisako užlopyti, produktas ir šie įstatymai yra tie patys, kurie egzistuoja daugiau kaip dešimtmetį, o prezidentas paprasčiausiai juos įgyvendina“, – sakė ji ir pridūrė: „Nenorime, kad tai būtų problema.“

Galvestono-Hjustono arkivyskupas kardinolas Danielis DiNardo trečiadienį JAV katalikų vyskupų konferencijai sakė, kad prisideda prie kitų religinių lyderių, nepritariančių vyriausybės politikai dėl sienų.

„Mūsų vyriausybė turi veiksmų laisvę mūsų įstatymuose užtikrinti, kad maži vaikai nebūtų atskiriami nuo savo tėvų ir nepatirtų neatitaisomos žalos ir traumos“, – sakoma D. DiNardo pareiškime.