Svarstant D.Trumpo pasiūlyto Jeffo Sessionso kandidatūrą į JAV generalinio prokuroro postą senatorei demokratei Elizabeth Warren buvo paliepta sėsti į savo vietą, kai ji skaitė šį veikėją kritikuojantį laišką, 1986 metais parašytą Corettos Scott King, nužudyto pilietinių teisių judėjimo lyderio Martino Lutherio Kingo Jr. našlė.

Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas pertraukė E. Warren ir apkaltino, kad ji „užsipuolė“ J.Sessionsą, kuris irgi yra senatorius.

„Senatorė užsipuolė mūsų kolegos iš Alabamos motyvus ir elgesį, kaip buvo perspėta (posėdžio) pirmininko“, – sakė M.McConnellas. Jis taip pat atliko neįprastą žingsnį – pasinaudojo Senato taisykle, draudžiančią pernelyg griežtai kritikuoti kurį nors senatorių.

„Senatorė užims savo vietą“, – paskelbė posėdžio pirmininkas senatorius Stevenas Dainesas.

Kai E. Warren užginčijo šį sprendimą, buvo surengtas balsavimas. Balsams pasiskirsčius pagal partinę liniją, nutarimas liko galioti.

Šis incidentas buvo retas Senate, kuriame mandagus bendravimas yra branginama tradicija.

Vis dėlto didelė įtampa tvyrojo nuo D.Trumpo kadencijos pradžios sausio 20-ąją ir ypač pasireikšdavo per senatorių debatus, tvirtinant jo pasirinktus kandidatus į administracijos postus.

Pirmadienį, kai vyko debatai dėl kandidatės į švietimo sekretorės postą Betsy DeVos, demokratai laikė užėmę Senato tribūną iki išnaktų, protestuodami prieš jos paskyrimą.

Galiausiai ji buvo patvirtinta antradienį, bet tik viceprezidentui Mike'ui Pence'ui pateikus lemiamą balsą, kai senatorių balsai pasiskirstė po 50 už ir prieš.

Įtampa dar labiau padidėjo diskutuojant dėl J. Sessionso, tvyrant abejonėms dėl jo požiūrio į pilietines teises. Dėl tos pačios priežasties 9-ame dešimtmetyje jis nebuvo paskirtas federaliniu teisėju.

Tuo metu C.S.King parašė Senato teisėtvarkos komitetui laišką ir perspėjo, kad J. Sessionsas „baugindavo ir šiurpindavo“ rinkėjus ir kad jo paskyrimas teisėju sukeltų „niokojantį poveikį“ JAV teisingumo sistemai.

„Ponas Sessions naudodavo nuostabius savo tarnybinius įgaliojimus apgailėtiniems mėginiams įbauginti ir išgąsdinti juodaodžiams rinkėjams“, – rašė M.L.Kingo našlė.

E.Warren, laikoma potencialia kandidate per 2020 metų prezidento rinkimus, skaitė šį laišką, kol M.McConnellas ją nutraukė. Demokratas senatorius Sheldonas Whitehouse'as sakė esantis apstulbintas tokio sprendimo.

„Nebežinau, kaip mums toliau vykdyti savo pareigas, – sakė jis. – Ar mums reikia tiesiog užsimerkti prieš šią žeminančią informaciją?“

Ilgiausiai dirbantis respublikonas senatorius Orrinas Hatchas paragino įstatymų leidėjus, kad debatai dėl D.Trumpo pasiūlytų kandidatų būtų oresni.

Senatoriai turi pagarbiai elgtis vieni su kitais, „nes kitaip ši vieta taps ne kažkuo kita, o džiunglėmis“, pabrėžė jis.

Galutinis balsavimas dėl J. Sessionso, kaip tikimasi, įvyks trečiadienį.