JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas nurodė, kad, remiantis JAV sankcijų už korupciją įstatymais, į šalį taip pat negalės įvažiuoti I. Kolomoiskio sutuoktinė ir vaikai.

Šios sankcijos yra susijusios su laikotarpiu nuo 2014 iki 2015 metų, kai I. Kolomoiskis buvo vieno Ukrainos regiono gubernatorius. Remiantis JAV Valstybės departamentu, jis buvo susijęs su „didelio masto korupcija“ ir naudojosi „politine įtaka ir kitomis galiomis, siekdamas naudos sau“.

Tačiau A. Blinkenas išsakė daugiau abejonių dėl I. Kolomoiskio, buvusio didžiausio privataus šalies banko „PrivatBank“ savininko. Šis bankas buvo nacionalizuotas po kaltinimų 5,5 mlrd. JAV dolerių išgrobstymu.

„Taip pat noriu išreikšti nerimą dėl I. Kolomoiskio dabartinių ir tebesitęsiančių pastangų kenkti Ukrainos demokratiniams procesams ir institucijoms, keliančių rimtą grėsmę jų ateičiai“, – sakoma J. Blinkeno pareiškime.

„Jungtinės Valstijos ir toliau palaiko visus ukrainiečius, kurių darbas yra varomoji reformų jėga“, – nurodė jis.

Šį teismo procesą atidžiai stebi Kijevo finansiniai donorai Vakaruose, norintys, kad Ukraina kovą su korupcija laikytų prioritetu

I. Kolomoiskis yra artimas Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, kuris prieš rinkimus 2019 metais žadėjo pažaboti korupciją, nors anksčiau yra gavęs finansinės naudos iš I. Kolomoiskio žiniasklaidos imperijos, transliavusios jo humoro šou.

I. Kolomoiskis taip pat sušmėžavo viename didžiausių su buvusiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu susijusių skandalų, kai D. Trumpas siekė apjuodinti jo tuometinio varžovo prezidento rinkimuose Joe Bideno sūnų.

D. Trumpo asmeninis advokatas, buvęs Niujorko meras Rudy Giuliani buvo susitikęs I. Kolomoiskiu, kaip manoma, bandydamas prisigauti iki V. Zelenskio.

JAV Iždo departamentas sausį į sankcijų sąrašą įtraukė keturis ukrainiečius, padėjusiam R. Giulianiui siekti savo tikslų, apkaltinęs juos kišimusi į rinkimus. Vienas iš jų yra I. Kolomoiskiui artimu laikomas įstatymų leidėjas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)