„Deja, atsižvelgiant į saugumo trūkumus, nebent vyriausybė vėl pradės veikti šią savaitę, siūlau drauge nustatyti kitą tinkamą datą šiai kalbai. Kitu atveju siūlau pateikti ją Kongresui raštu sausio 29-ąją“, – savo laiške prezidentui rašo N. Pelosi.

Prezidento kalba Kongrese paprastai sakoma sausio pabaigoje.

Dėl D. Trumpo ir demokratų nesutarimų Jungtinėse Valstijose tęsiasi jau rekordiniu pagal trukmę tapęs vyriausybės uždarymas – šalyje neveikia maždaug ketvirtadalis visų federalinių institucijų.

Už prezidento saugumą atsakinga JAV slaptoji tarnyba saugo jį ir per vadinamuosius ypatingo saugumo nacionalinius renginius, įskaitant metinius kreipimusis.

„Visgi tiek JAV slaptoji tarnyba, tiek Krašto saugumo departamentas negauna finansavimo jau 26 dienas, o svarbių skyrių veikla yra sutrikusi, nes darbuotojai buvo priversti išeiti neapmokamų atostogų“, – savo laiške pabrėžia N. Pelosi.

Ji priduria, kad „nuo šiuolaikinio biudžeto sudarymo laikotarpio pradžios 1977 finansiniais metais metinis kreipimasis nė karto nebuvo skaitomas vyriausybės uždarymo metu“.

Mintis, kad D. Trumpas – verslininkas milijardierius, smarkiai padidinęs savo populiarumą šalyje po savo televizijos realybės šou „Mokinys“ (The Apprentice) – pateiktų rašytinę kalbos versiją atrodytų keistai šiuolaikinėje skaitmeninių technologijų eroje.

Vis dėlto N. Pelosi atkreipia dėmesį, kad iki Woodrow Wilsono prezidentavimo XX amžiaus pradžioje „šie kasmetiniai kreipimaisi buvo pateikiami Kongresui raštu“.