„Pateiksime Senatui ir Atstovų Rūmams apsvarstyti... bendrą rezoliuciją, raginančią prezidentą atšaukti jo sprendimą. Būtina padaryti viską, kad būtų apsaugoti kurdai... išvengta IS [džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“] teroristų pabėgimo ir užtikrinta, kad Turkija gerbs egzistuojančius susitarimus, susijusius su Sirija ir Jungtinėmis Valstijomis“, – žurnalistams sakė Ch. Schumeras.

Jis išreiškė viltį, kad rezoliuciją „ryžtingai palaikys abi partijos“, ir pabrėžė, jog paramą šiai iniciatyvai jau pareiškė aukščiausio rango respublikonas Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komitete Michaelas McCaulas.

Anot Ch. Schumero, rezoliucija, kurios projektas dar ruošiamas, taip pat ragins Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą nutraukti karinius veiksmus Sirijoje, o Baltuosius rūmus – „pasirūpinti, kad turkų kariai laikytųsi jau galiojančių susitarimų ir elgtųsi santūriai“.

Turkija trečiadienį pradėjo artilerijos ir aviacijos smūgius prieš Sirijos kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG), JAV prezidentui Donaldui Trumpui netikėtai atitraukus JAV pajėgas Sirijoje nuo Turkijos sienos.

JAV karių atitraukimas sugriovė Vašingtono aljansą su kurdų pajėgomis, kurios vadovavo penkerius metus trukusiems sausumos mūšiams su IS Sirijoje.

Sekmadienį JAV gynybos sekretorius Markas Esperis pranešė, kad augant chaosui Sirijoje prezidentas nurodė iš šiaurinių šalies rajonų atitraukti visas amerikiečių pajėgas, kad kariai nebūtų įtraukti į susirėmimus tarp Turkijos kariuomenės ir kurdų kovotojų.

„Per pastarąją parą sužinojome, kad turkai, regis, planuoja išplėsti puolimą į pietus, toliau nei buvo planuota iš pradžių, taip pat į vakarus“, – televizijos CBS eteryje sakė gynybos sekretorius.

Jis pabrėžė, kad Siriją paliks toli gražu ne visas amerikiečių kontingentas. M. Esperis atsisakė komentuoti pajėgų išvedimo terminus, tik nurodė, kad šis procesas vys saugiai.

Pentagono vadovas taip pat neatskleidė, kiek tiksliai kariškių atitraukiama. Pasak jo, kalbama apie didžiąją dalį iš 1 tūkst. karių, šiuo metu dislokuotų karo draskomoje šalyje.