Iniciatyvą ketinama pateikti penktadienį, kad iki kovo vidurio dėl jos galėtų būti balsuojama. D. Trumpo sprendimas paskelbti nepaprastąją padėtį griauna valdžių padalijimo principą šalyje, rašė N. Pelosi. Rezoliucijos tekstą parengė demokratas Joaquinas Castras iš Teksaso, kurio šeima turi meksikietiškų šaknų.

Atstovų Rūmuose, kuriuos kontroliuoja demokratai, iniciatyva gali būti sėkminga. Tačiau Senate daugumą turi D. Trumpo respublikonai. Bet ir šiaip spėjama, kad prezidentas pasinaudotų veto teise, jei Kongresas blokuotų įsaką dėl nepaprastosios padėties įvedimo. Kad šis veto būtų atmestas, ir Atstovų Rūmuose, ir Senate būtų reikalinga dviejų trečdalių dauguma, kurią pasiekti nėra realu.

Šią savaitę 16 valstijų kreipėsi į teismą dėl D. Trumpo sprendimo įvesti nepaprastąją padėtį. Prezidentas penktadienį prie JAV pietinės sienos paskelbė nacionalinę nepaprastąją padėtį, kad gautų lėšų sienos Meksikos pasienyje statybai. Tai jis argumentuoja narkotikų, žmonių kontrabandininkų ir nusikalstamų gaujų „invazija“. Pastatyti sieną yra vienas D. Trumpo rinkiminių pažadų.