Demokratai pristatė rezoliuciją, raginančią M. Pence'ą pasinaudoti 25-ąja Konstitucijos pataisa ir nušalinti D. Trumpą iš Baltųjų rūmų, pripažįstant jį netinkamu eiti savo pareigas.

Respublikonai užblokavo skubų balsavimą dėl rezoliucijos, o demokratai tuomet pristatė D. Trumpo apkaltos straipsnį dėl „sukilimo kurstymo“ dėl jo vaidmens trečiadienį vykusiame jo rėmėjų šturme į Kapitolijaus pastatą.

Šio dramatiško žingsnio imtasi likus vos devynioms dienoms iki D. Trumpo kadencijos pabaigos ir išrinktojo prezidento Joe Bideno inauguracijos, kurioje jis bus prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu.

Demokratų kongresmenas Steny'is Hoyeris iš Merilendo valstijos pristatė rezoliuciją, raginančią M. Pence'ą pasinaudoti 25-ąja Konstitucijos pataisa ir pripažinti D. Trumpą „negalinčiu eiti savo pareigų.“

„Tai buvo bandymas įvykdyti perversmą, nuversti vyriausybę, ir mes, kaip Kongresas, turime į tai atsakyti“, – kiek vėliau žurnalistams sakė rezoliuciją pateikęs Atstovų Rūmų narys Davidas Cicilline .

„Turime ypatingą pareigą patraukti atsakomybėn visus, kas kaip nors dalyvavo, nuo prezidento iki visų kitų“, – sakė jis.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi sukritikavo respublikonus dėl demokratų pateiktos rezoliucijos, kuria viceprezidentas ir vyriausybė raginami pasinaudoti 25-ąja Konstitucijos
pataisa, blokavimo.

„[Atstovų] Rūmų respublikonai atmetė šį įstatymo projektą Amerikai apsaugoti, sudarydami sąlygas tęstis prezidento trikdantiems, nestabiliems ir beprotiškiems kurstymo maištauti veiksmams, – sakoma N. Pelosi pareiškime. – Jų bendrininkavimas kelia pavojų Amerikai, griauna
mūsų demokratiją ir privalo liautis.“

N. Pelosi nurodė, kad antradienį Atstovų Rūmuose bus balsuojama dėl minimos rezoliucijos.

„Mes taip pat raginame viceprezidentą atsakyti per 24 valandas po jos priėmimo“, – sakė ji.

Savo ruožtu respublikonų kongresmenas Alexas Mooney'is iš Vakarų Virdžinijos užblokavo rezoliucijos pritarimą „vieningu sutarimu“, o tai reiškia, kad dėl jos antradienį bus surengtas visų Atstovų rūmų narių balsavimas.

Respublikonams užblokavus rezoliuciją, demokratų kontroliuojamuose Atstovų rūmuose buvo pristatytas vienas apkaltos D. Trumpui straipsnis.

Atstovų rūmai jau buvo surengę apkaltą D. Trumpui 2019 m. ir jis gali tapti pirmuoju prezidentu JAV istorijoje, kuriam apkalta buvo surengta du kartus.

Ankstesniame apkaltos procese jį išteisino Senatas, ir lieka neaišku, ar šįkart aukštieji Kongreso rūmai apskritai surengs balsavimą dėl naujausių kaltinimų.

Demokratų partijos atstovai anksčiau pranešė esantys pasiruošę jau antradienį balsuoti dėl apkaltos D. Trumpui, atsižvelgiant į jo veiksmus kurstant minią, kuri praėjusią savaitę įsiveržė į Kapitolijaus pastatą, informuoja usatoday.com.

Savotiškai pademonstravęs, kad D. Trumpo partijoje mažėja jį palaikančių asmenų, Pensilvanijos senatorius respublikonas Patas Toomey pareiškė, jog prezidentas turi atsistatydinti ir už savo veiksmus „būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn“.

D. Trumpo šalininkai priminė, kad jo kadencija tuoj baigsis, tačiau diskusijos, kaip Kongresas turėtų reaguoti, daugiausia yra susijusios su D. Trumpo palikimu ir gebėjimu suvaldyti Respublikonų partiją, sausio 20 d. į valdžią atėjus išrinktajam prezidentui Joe Bidenui. Papildant minėtąją diskusiją, verta paspėlioti, ar D. Trumpas galėtų dar kartą kandidatuoti į prezidento postą 2024-aisiais?

Buvęs Naujojo Džersio gubernatorius Chrisas Christie, ilgametis prezidento sąjungininkas, buvo vienas iš Respublikonų partijos narių, sekmadienį pritarusių antrai apkaltai (jos paskelbimas būtų beprecedentis atvejis šalies istorijoje). D. Trumpui apkaltos procesas jau buvo pradėtas 2019-aisiais – dėl to, kad neva paprašė Ukrainos įsikišti į 2020-ųjų rinkimus, bet Senatas Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) vadovą išteisino.

„Protestuotojai buvo kurstomi surengti riaušes JAV Kapitolijuje. Žuvo žmonių, – televizijos kanalo ABC laidos „This Week“ metu kalbėjo C. Christie. – Man daug klausimų nekyla. Jeigu už kurstymą maištauti negalima pradėti apkaltos, tuomet kam ši procedūra apskritai reikalinga.“

P. Toomey pasekė respublikonės Aliaskos senatorės Lisos Murkowski pavyzdžiu. Penktadienį ji tapo pirmąja Respublikonų partijos senatore, paraginusia D. Trumpą atsistatydinti. Visgi sekmadienį P. Toomey teigė abejojantis, jog taip nutiks. Pensilvanijos senatoriaus manymu, D. Trumpui gali grėsti baudžiamoji atsakomybė už rėmėjų kurstymą.

„Nesu teisininkas. Nesu prokuroras, – sakė jis. – Bet atsakomybė turi būti.“

Penktadienį respublikonas Nebraskos valstijos senatorius Benas Sasse’as televizijos kanalo CBS laidos „This Morning“ metu pareiškė, kad jeigu Atstovų Rūmai nuspręs surengti apkaltą, „aš būtinai apsvarstysiu bet kokius pateiktus kaltinimus“. Senatoriaus nuomone, D. Trumpas sulaužė duotą priesaiką.

Daugiau nei pusė amerikiečių mano, kad Trumpą reikėtų atstatydinti

Po riaušių Kapitolijuje dauguma amerikiečių mano, kad prezidentą D. Trumpą derėtų atstatydinti dar iki jo kadencijos pabaigos. Tokias nuotaikas parodė naujos apklausos rezultatai.

Remiantis sekmadienį paviešintais „ABC News“ ir „Ipsos“ surengtos apklausos duomenimis, 56 proc. respondentų pritaria D. Trumpo atstatydinimui nelaukiant naujojo prezidento inauguracijos dienos, o 67 proc. amerikiečių kaltina jį dėl sausio 6 d. surengto išpuolio, dėl kurio įstatymų leidėjai buvo priversti bėgti iš savo kabinetų ir žuvo penki žmonės.

Incidentas nutiko po D. Trumpo šalininkų mitingo „Save America Rally“ Vašingtone, kurio metu jis paragino minią žygiuoti į Kapitolijų ir protestuoti prieš Kongresą, jo nariams skaičiuojant rinkikų kolegijos balsus, kad galėtų patvirtinti, jog naujuoju prezidentu tapo J. Bidenas.

„Žygiuosime į Kapitolijų, – savo kalboje rėžė D. Trumpas. – Silpnumu šalies niekada nesusigrąžinsite. Turite pademonstruoti jėgą ir būti stiprūs. Jeigu nekovosite iš paskutiniųjų, paprasčiausiai nebeturėsite šalies.“