Departamentas neįvardijo asmenų, įtrauktų į juodąjį sąrašą, ir nenurodė tikslaus jų skaičiaus, tačiau teigė, kad jie dalyvavo „rimtoje veikloje prieš disidentus užsienyje“, veikdami Aliaksandro Lukašenkos režimo vardu.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas atskirai gyrė Baltarusijos sporto solidarumo fondą (BSSF) už „pastangas remti ir ginti sportininkų žmogaus teises, A. Lukašenkos režimui vykdant smurtinius susidorojimus ir besitęsiančias represijas prieš baltarusius šalyje ir užsienyje“.

Pernai rugpjūtį per Tokijo olimpines žaidynes Baltarusijos pareigūnai tariamai bandė priversti sprinterę Krysciną Cimanouskają išvykti iš Japonijos ir grįžti namo, kai ji sukritikavo šalies lengvosios atletikos federaciją. Ji siekė olimpiados pareigūnų apsaugos ir tada pabėgo į Lenkiją. Ji yra viena iš daugelio Baltarusijos sportininkų, pabėgusių iš šalies nuo represinės aplinkos valdant A. Lukašenkai.

BSSF buvo įkurta pernai rugpjūtį ištremtos Baltarusijos plaukikės Aliaksandros Herasimenios ir teikia finansinę bei teisinę pagalbą sportininkams, į kuriuos nusitaikė valdžia.

Nuo tada, kai A. Lukašenka pasiglemžė pergalę per 2020 m. rinkimus, kurie, anot opozicijos, buvo suklastoti jo naudai, dešimtys profesionalių sportininkų ir trenerių buvo atleisti iš nacionalinių komandų, keli jų buvo įkalinti.

Persekiojant disidentus dviem Baltarusijos slidininkėms sausį buvo uždrausta dalyvauti tarptautinėse varžybose, sakė vienos jų tėvas. Abi tikėjosi dalyvauti moterų slidinėjimo rungtyse žiemos olimpinėse žaidynėse, šią savaitę prasidėjusiose Kinijoje.

„Solidarizuojamės su ponia Cimanouskaja ir visais kitais, kurie patiria režimo bandymus nutildyti kritiką“, – sakoma A. Blinkeno pranešime.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)