„Atsižvelgiant į nepaprastąsias aplinkybes, susijusias su COVID-19 pandemijai, ir abiejų šalių sveikatos ir saugumo interesus, yra protinga atšaukti [pratybas] „Balikatan 2020“, – pareiškė JAV kariuomenės Indijos ir Ramiojo vandenyno štabo (USINDOPACOM) viršininkas admirolas Philas Davidsonas.

Kaip nurodoma JAV kariuomenės pranešime, manevruose, turėjusiuose vykti Filipinuose gegužės 4–15 dienomis, paprastai dalyvauja keli tūkstančiai karių iš abiejų šalių, siejamų seniai gyvuojančios gynybos partnerystės, ir mažesnis Australijos kontingentas.

Filipinų kariuomenės atstovai, su kuriais penktadienį susisiekė naujienų agentūra AFP, atsisakė komentuoti JAV pranešimą, paskelbtą Havajuose įsikūrusio USINDOPACOM.

Šiuo metu JAV pirmauja pasaulyje pagal patvirtintų užsikrėtimų pandeminiu koronavirusu atvejų skaičių.

Tuo metu Filipinuose, kur testai koronavirusui nustatyti atliekami ribotu mastu, iki šiol patvirtinta apie 700 COVID-19 atvejų. Be kita ko, penktadienį buvo paskelbta, kad ši infekcija buvo nustatyta šalies generalinio štabo vadui generolui Felimonui Santosui, o gynybos ministras Delfinas Lorenzana turės karantinuotis dėl kontakto su šiuo kariškiu.

JAV kariai, dalyvaujantys „Balikatan“ („Petys prie peties“) manevruose, paprastai siunčiami iš savo bazių Japonijoje ir Pietų Korėjoje, kuriose taip pat išplitusi koronaviruso epidemija.